Innovation

Borttappat paket gav idé till ny dubbelkylning

Christer Gurell, vd för Nexpack. Foto: Pontus Tideman
Christer Gurell, vd för Nexpack. Foto: Pontus Tideman

Det känsliga paketet med blodprov kom fram fyra dygn för sent. Lundaforskaren Henrik Smith fruktade att två års forskning gått förlorad.Men proven klarade sig och idén till en ny kylteknik var född.

Publicerad

-?Första dygnet jag jagade paketet var jag extremt stressad, säger Henrik Smith, professor vid ekologiska institutionen vid Lunds universitet.

Paketet innehöll 1?100 blodprov från fåglar. Proven ingår i ett projekt om de långsiktiga effekterna på fåglars immunförsvar och hade skickats till Oklahoma State University för analys.

De var nerpackade för att hållas frysta under den normala transporttiden, som är tre dagar. Men först efter sju dagar når paketet slutdestination. Samtliga inblandade är då övertygade om att temperaturen i boxen stigit så mycket att blodproven förstörts.

Men när locket lyfts är det fortfarande kallt inuti lådan, och blodproven är fortfarande frysta.

-?Lättnaden jag kände går inte att beskriva, säger Henrik Smith.

Den lyckosamma utgången visade sig bero på att Christer Gurell på transportföretaget Nexpack i Malmö inte litat till bara ett kylmedium, utan kombinerat två: torris och påsar med så kallade fasförändrande material. I det senare fallet handlar det om påsar med saltlösning, som designats för att hålla temperaturen på - 18 grader när temperaturen i omgivningen stiger.

-?Jag brukar laborera lite för att få den bästa kylan. Om en box är fylld med tusentals små provrör så är det ganska lite material i den. Det gör att kylan försvinner fortare än när man packar mycket fryst material. Därför kombinerade jag de två teknikerna, säger han.

Det har Christer Gurell gjort förut, men det var första gången som kombinationen utsattes för ett prov som visade hur effektiv den var.

Hos Climator Sweden i Skövde, som tillverkar fasförändrande material till kylvästar åt brandmän och bärbara datorer, kom historien om den lyckade kylningen som en överraskning.

-?Vi trodde att torris var en konkurrent till oss, säger Rolf Ulfvengren vid Climator Sweden. Men det här visar att de båda teknikerna snarare kompletterar varandra väldigt väl.

Företaget har nu startat ett projekt för att vidareutveckla kyltekniken som räddade forskningsprojektet åt Lunds universitet.

-?Vår idé är att hitta det bästa sättet att blanda de två teknikerna.

Climator Sweden

* Ort: Skövde.

* Grundat år: 2004.

* Antal anställda: 7.

* Omsättning: 4 miljoner kronor (2008).