Samhälle

Bortglömda lokaler hittade vid S:t Görans sjukhus

Foto: Anders Persson
Foto: Anders Persson
Hade du vågat gå ner i kulverten? Foto: Anders Persson
Hade du vågat gå ner i kulverten? Foto: Anders Persson
Skulle du våga gå här under Halloween? Foto: Anders Persson
Skulle du våga gå här under Halloween? Foto: Anders Persson
Foto: Anders Persson
Foto: Anders Persson
Foto: Anders Persson
Foto: Anders Persson
Foto: Anders Persson
Foto: Anders Persson
Erik Brantås Foto: Locum
Erik Brantås Foto: Locum

När markarbeten för utbyggnationen av S:t Görans sjukhus påbörjades skulle det bara finnas berg och fyllnadsmassor enligt ritningarna. Men en grävmaskin påträffade något helt annat. I en mörk källarvåning under besöksparkeringen fanns delar kvar av det gamla sjukhuset.

Publicerad

(Artikeln har uppdaterats)

Vid utbyggnaden av S:t Görans sjukhus i höstas har Locum hittat bland annat bortglömda kulvertar och delar av den tidigare patologiska institutionen. Upptäckten kom som en stor överraskning för personerna på plats.

– Vi blev väldigt nyfikna på vad vi hittat, och så tänkte vi såklart vad det får för följder för vårt arbete. Det här var inget vi förväntade oss, säger Erik Brantås som är projektchef på Locum.

Under besöksparkeringen hittade arbetarna källarplanet till gamla patologen och sjukhuskyrkan där de avlidna omhändertogs. I lokalerna fanns bland annat handfat, bokhyllor, böcker, stolar och i en garderob ett par skidor som någon antagligen tagit till jobbet och lämnat kvar.

Ny Teknik har frågat vilket årtal lokalerna var i bruk och när de egentligen skulle ha rivts, men Locum har inte kunnat ge ett fullständigt svar mer än att deras uppfattning är att det fanns ett beviljat rivningslov i början av 1990-talet.

Projektet har fått anpassa arbetet efter de nya förutsättningarna. Planen var att gräva ur och spränga bergsmassorna för att kunna grundlägga för det nya huset och göra i ordning marken intill. Men för att framtidssäkra användandet av markområdet så har de valt att plocka bort de gamla byggnadsresterna.

– Vi vill inte få samma typ av problem i framtiden om nya projekt ska genomföras på området. Marken ska inte vara ett hinder om man vill använda den, så därför rivs de gamla lokalerna, säger Erik Brantås.

Fyndet kostade Locum ytterligare miljoner

Grundläggningsarbetet blev därför försenat några veckor och de fick börja med att säkerställa att det var möjligt att transportera tunga fordon ovanför fynden. När det gäller kulvertbyggnader under mark så finns det vissa bestämmelser som säger hur mycket man får belasta dem.

Vill man till exempel ställa upp mobilkranar så kan man inte göra det på vissa typer av byggnader. Kostnaderna har därför blivit några miljoner högre än planerat eftersom det blev nödvändigt att sanera och riva byggnadsresterna.

De två nya byggnaderna på S:t Görans sjukhusområde beräknas stå färdiga kring årsskiftet 2020/2021 och ombyggnationerna i den befintliga huvudbyggnaden i slutet av 2022.

Erik Brantås berättar att de grävde fram lokalerna samma vecka som halloween inträffade, vilket var passande då kulverterna var lite kusliga.

– Vi skojade med varandra och sa ”tänk om man skulle höra viskande röster, då skulle man ge sig ut härifrån ganska fort!”

Torsdag kväll 24 maj klockan 21:30 sänder SVT1 ”Då förändrades världen” där de bortglömda lokalerna vid S:t Görans sjukhus visas upp. Programmet går även att se på SVT Play.

Med varsin gasmask får tv-teamet får följa med ner i kulverterna och se vad som finns kvar av de cirka 30 år gamla sjukhuslokalerna. Programledaren Melker Becker hittar rester av ett hisschakt, böcker och det gamla pannrummet.