Populärteknik
Bolagets gaskanon ska skjuta ut last i omloppsbana
HyperDrill skjuter stålprojektiler mot berget i Mach 9, med några sekunders mellanrum. Nu har bolaget riktat sin gaskanon mot himlen, med förhoppningen att en dag kunna slunga ut satelliter i omloppsbana.
HyperSciences grundare och vd brukade bygga kapslar för Jeff Bezos rymdbolag Blue Origin, men Mark Russel tröttnade på miljardärens projekt och återvände till familjens gruvverksamhet. Där använde han företagets HyperCore Technology för att borra en rad väldigt djupa hål – och entreprenören insåg att samma teknik skulle kunna användas för att skjuta upp saker i omloppsbana.
HyperDrill är inte en borr utan snarare en kanon. Den drivs av en patenterad blandning av naturgas och luft, alternativt vätgas och syre. Stålprojektiler skjuts ut i Mach 9 med några sekunders mellanrum, och de äter sig genom berget 5-10 gånger snabbare än en konventionell borr. Enligt bolaget tar sig konkurrenterna mindre än 100 meter på en vecka medan HyperDrill kan ta sig 1,6 km i veckan.
Med några små modifieringar kan systemet vändas mo himlen, och Nasa nappade på tanken att slippa dyra raketsteg. De gav HyperSciences ett forskningsanslag för att ta fram ett proof-of-concept, och nu har bolaget tagit ett steg mot att faktiskt nå ut i omloppsbana. Under februari har HyperSciences genomfört att par tester där man skjutit iväg ett antal projektiler som mätte mellan cirka 45 cm och 4,5 meter. Vissa av dem bar med sig en last av standardelektronik som agerade testmöss.
– Vi hade som mål att utsätta lasten för 600-1 000 G och lyckades med det. Den upplevde samma nivåer som en kommersiell, butiksköpt elektronik skulle utsättas för om den tappades i golvet, säger Raymond Kaminski på HyperSciences till Tech Crunch.
Bolaget tror att de kommer kunna skicka upp saker i omloppsbana snabbare och billigare än med konventionella raketer. Det krävs dock att man når hastigheter över Mach 5.
Hittills har ingen lyckats eller ens försökt att skjuta ut gods i omloppsbana med en kanon. I sammanhanget kan Saddam Hussein ses som något av en pionjär. Hans Projekt Babylon planerade flera kanoner – den största skulle ha blivit 156 meter lång med en diameter på en meter.
Big Babylon hade kunnat skjuta satelliter ut i omloppsbana, men som vapen skulle den stationära pjäsen på över 2 000 ton snabbt ha blivit utslagen. Ändå var det någon säkerhetstjänst som inte ville se Saddam med en jättekanon och helt sonika mördade projektets kanadensiska konstruktör, artilleriexperten Gerald Bull.
Det satte effektivt punkt för projektet. Ett antal kanondelar hittades runt om i Europa, och i samband med Operation Desert Storm 1991 förstördes resterande kanondelar av FN.