Digitalisering

Blockkedje-teknik ska stoppa farlig mat

Amerikanska Wallmart testar blockchain-teknik för att snabbare kunna rensa bort dåliga mat ur sina butiker.

Publicerad

Bitcoin-tekniken Blockchain gör det möjligt att kunna spåra alla aktörer som är iblandande i en affär, och se alla transaktioner som görs i en överföringskedja.

Blockchain har tidigare mest används för finansiella tjänster – bland annat i ett stor test som SEB är en del av – men nu testas tekniken inom ett nytt område, nämligen livsmedelsbranschen.

Det är den amerikanska butikskedjan Wallmart som har börjat undersöka hur man kan använda Blockchain för att snabbare kunna identifiera mat som blivit dålig och riskerar att göra kunderna sjuka. I testet kommer Wallmart kunna spåra produkter som har paketerats i USA och fläsk från Kina.

Eftersom det går att identifiera varje steg i en Blockchain-kedja kommer Wallmart snabbt kunna få fram mängder av relevant information från ett enda kvitto – exempelvis var den smittade maten kommer från, samt vilken pall som den förpackade produkten har stått på i butiken.

– Om det är ett utbrott av e-colibakterier så ger det dem förmågan att genast hitta var de kommer ifrån. Det är skillnaden mellan dagar och minuter, säger Marshal Cohen, analytiker och forskare på NDP Group till Bloomberg.