Digitalisering
Blockkedja används när Riksbanken testar e-krona

Riksbanken har tagit ett nytt kliv mot en e-krona. Ett pilotprojekt tillsammans med konsultbolaget Accenture är sjösatt, och projektet bygger på en privat blockkedja.
”Pilotens mål är att i en isolerad testmiljö skapa en digital krona som är enkel och användarvänlig och samtidigt uppfyller kritiska krav gällande säkerhet och prestanda”, skriver Riksbanken i en ny rapport.
Användare i testmiljön ska kunna ta emot e-kronor som betalning från andra användare, det ska gå att betala handlare med e-kronor och göra överföringar från det vanliga bankkontor till den digitala e-kronaplånboken. Den kommer att existera som en mobilapp och vara tillgänglig inte bara på smarttelefoner, utan också på andra typer av enheter. Ett exempel Riksbanken nämner är smarta klockor. Därtill ska den digitala plånboken kunna användas via ett betalkort.
Riksbanken har gett Accenture i uppdrag att göra e-kronan och den tillhörande plattformen ”användarvänlig och inkluderande”. Den ska också uppfylla ”kritiska krav gällande säkerhet och prestanda”.
Bygger på tillståndsbaserad blockkedja
I pilotprojektet – som i ett första skede löper fram till februari 2021 – bygger e-kronan på en tillståndsbaserad, privat, blockkedja. Till skillnad från hur kryptovalutor som Bitcoin fungerar så förbehåller Riksbanken rätten att bestämma vilka parter som får delta i nätverket. Myndigheten nämner specifikt andra banker som exempel på vilka deltagare som kan komma att ingå.
Läs fler artiklar om e-krona här!
”Lösningen baseras på digitala tokens (e-kronor) som är portabla, inte kan förfalskas eller kopieras ('double spending') och möjliggör omedelbara peer-to-peer-betalningar lika enkelt som att skicka ett meddelande”, skriver Riksbanken i rapporten.
Corda inspiration för projektet
Blockkedjeplattformen Corda sägs utgöra en inspiration för pilotprojektet. Corda är en öppen plattform som tack vare stödet från många storbanker fått rejält med uppmärksamhet. ”Cordas lösning för att verifiera transaktioner är inte heller lika energiförbrukande som Bitcoin, utan snarare jämförbar med befintliga betalningssystem. Corda tillhandahåller också en hög grad av robusthet och skalbarhet.”