Opinion
”Bestraffa inte studier med gigantisk skuld”
LÄSARKOMMENTARER. Vi måste hejda ingenjörsbristen skrev industriföreträdare i en debattartikel och varnade för att det kommer att saknas 50 000 ingenjörer i Sverige år 2030. Inlägget har fått läsare både att komma med konstruktiva förslag men också att höja på ögonbrynen, ”vadå ingenjörsbrist”?
”Det som finns är ett överskott av företag som vill ha folk med 15 års erfarenhet som är villiga att jobba för 20 000 kronor i månaden”, skriver signaturen Sura ingenjören.
Andra läsare pekar på att det är bättre löner i Norge och att svenska ingenjörer i stället flyttar dit för att jobba. Signaturen Ingenjören tycker företagen skulle se över arbetsvillkoren på det egna företaget. ”Det skulle vara intressant att få veta vilka företag det är som hävdar att ingenjörsbristen redan är påtaglig. Jag misstänker att sådana företag kan ha allvarliga arbetsmiljöproblem och/eller en mycket föråldrad uppfattning om ingenjörslöner. Många ingenjörer har redan lockats till arbeten i Norge, troligtvis är det också möjligt att locka dem tillbaka.”
Men signaturen Studenten tycker inte att det är lönen som är problemet. Det är bilden av teknik och ingenjörer. ”Det måste bli coolare att jobba i fabrik helt enkelt. Och hur kan vi få yngre studenter at tycka att ingenjörsjobb är lika coolt som ett advokatjobb. Det är där problemet ligger, inte i lönerna.”
Att teknik måste göras intressant håller signaturen Christer med om. ”Om jag fick bestämma, så skulle vi starta mycket tidigare, redan på dagis/förskola och grundskola. Dessutom skulle vi återinföra den 4-åriga Gymnasieingenjören och höja nivån på universitetens ingenjörsutbildningar. Dagens barn och ungdomar är mycket intresserade av teknik, men det tar man död på i grundskolan”, skriver han.
Även studielånen kommer upp till diskussion. ”För att locka fler att studera fem år på högskola så måste vi sluta bestraffa studieflit med en gigantisk låneskuld, särskilt som en examen inte är en garanti till välavlönad anställning! Även studenter måste garanteras överlevnadsbar ersättning under studietiden. Att tvingas skuldsätta sig avskräcker många från att välja långa och svåra utbildningar, enligt signaturen Neothereal.
Till sist en direkt hälsning från signaturen M till Anders Nyrén vd för Industrivärden och en av dem som undertecknat debattartikeln.
”Hej du är min högsta chef eftersom jag är anställd på Sandvik. Jag har två konkreta förslag:
1) Ingenjörer vill lösa problem och vara kreativa. Ge oss den möjligheten. Jag har på tre år fått näst intill obefintlig respons på förbättringsförslag och ideér, varken tumme upp eller ner utan bara tystnad.
2) Ingenjörer vill känna sig värdefulla. Ge oss vettigt betalt.
Sammanfattat av Cecilia Laurén