Opinion

”Bestraffa inte studier med gigantisk skuld”

LÄSARKOMMENTARER. Vi måste hejda ingenjörsbristen skrev industriföreträdare i en debattartikel och varnade för att det kommer att saknas 50 000 ingenjörer i Sverige år 2030. Inlägget har fått läsare både att komma med konstruktiva förslag men också att höja på ögonbrynen, ”vadå ingenjörsbrist”?

Publicerad

”Det som finns är ett överskott av företag som vill ha folk med 15 års erfarenhet som är villiga att jobba för 20 000 kronor i månaden”, skriver signaturen Sura ingenjören.

Andra läsare pekar på att det är bättre löner i Norge och att svenska ingenjörer i stället flyttar dit för att jobba. Signaturen Ingenjören tycker företagen skulle se över arbetsvillkoren på det egna företaget. ”Det skulle vara intressant att få veta vilka företag det är som hävdar att ingenjörsbristen redan är påtaglig. Jag misstänker att sådana företag kan ha allvarliga arbetsmiljöproblem och/eller en mycket föråldrad uppfattning om ingenjörslöner. Många ingenjörer har redan lockats till arbeten i Norge, troligtvis är det också möjligt att locka dem tillbaka.”

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här