Digitalisering

Bekräftat: Facebook byter namn – blir Meta

Facebook Inc blir Meta. Foto: Eric Risberg/AP/TT
Facebook Inc blir Meta. Foto: Eric Risberg/AP/TT

Sociala mediejätten byter skepnad, meddelar vd:n Mark Zuckerberg. Från och med nu heter ägarbolaget inte längre Facebook – utan Meta.

Publicerad

Namnet anknyter till vd:n Mark Zuckerbergs vision om att bygga en ny digital verklighet, ett så kallat metaverse.

- I dag ses vi som ett sociala medier-företag. Men i vårt dna är vi ett företag som bygger teknik för att koppla samman människor, sade Zuckerberg på en konferens på torsdagen.

Tanken är att Meta ska samla företagets appar och tjänster under ett varumärke.

Turbulent tid för nätjätten

Omprofileringen kommer mitt i en turbulent tid för internetjätten. Den 3 oktober trädde visselblåsaren Frances Haugen, tidigare anställd på Facebook, fram i ansedda amerikanska tv-programmet "60 minutes". Då hade redan tidningen The Wall Street Journal publicerat en rad artiklar delvis baserade på uppgifter från Haugen.

Anklagas för mörkläggning

Kärnan var att Facebook-ägda plattformen Instagram påverkat unga flickor på ett skadligt sätt – vilket Facebook känt till och dolt för myndigheter.

Sedan dess har företaget också pekats ut som en marknadsplats där hembiträden sålts och tvingats arbeta under slavliknande förhållanden.

Därtill har Facebook anklagats för att ha misslyckats med att avgöra vad som är skadligt och hatiskt på bolagets plattformar med arabiskspråkigt innehåll.