Populärteknik

Bekräftat: Apple fimpar lightning – Iphone får usb-c

Apple bekräftar. Lightning har gjort sitt – usb-c tar över laddplatsen. Foto: Unsplash
Apple bekräftar. Lightning har gjort sitt – usb-c tar över laddplatsen. Foto: Unsplash
En uppgörelse har nåtts inom EU om att göra usb c-kontakter till standard för alla mobiltelefoner. Arkivfoto. Foto: Fredrik Sandberg/TT
En uppgörelse har nåtts inom EU om att göra usb c-kontakter till standard för alla mobiltelefoner. Arkivfoto. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Apple viker sig för EU-kravet på en gemensam laddstandard. Bolaget är dock mycket kritiskt till beslutet, och varnar för att det kommer att hämma innovation.

Publicerad

I går tisdag blev det klart: Vid slutet av 2024 måste mobiltelefoner, läsplattor, handhållna spelkonsoler, småhögtalare, möss och tangentbord vara utrustade med en usb-c-kontakt.

Detta har slagits fast av EU:s medlemsländer i ministerrådet, som på tisdagen godkände direktivet om att införa en gemensam standard för laddning av konsumentelektronik.

Apple: ”Vi måste följa reglerna"

I dag är det bara Apple som inte redan har tagit steget över till usb-c bland de stora mobiltillverkarna. Men nu böjer sig Cupertinoföretaget för EU:s nya krav.

Iphone 14 Pro, lanserad i september 2022. Foto: Press
Iphone 14 Pro, lanserad i september 2022. Foto: Press

Det framgår av en färsk intervju med Wall Street Journal, där Apples marknadsdirektör Greg Joswiak får frågan om företaget kommer att ersätta lightningkontakten som används i dag:

– Vi måste självklart följa reglerna (som EU har satt, reds anm). Vi har inget annat val, säger han till tidningen.

Litar mer på ingenjörer än lagstiftare

I intervjun framgår det med all önskvärd tydlighet att Apple är mycket kritiskt till EU-direktivet. Iphonetillverkaren har tidigare varnat för att en påtvingad EU-standard för laddare riskerar att hämma innovation, och att det i stället är bäst att låta tekniktillverkarna välja tekniska lösningar själva.

Budskapet upprepades av Greg Joswiak, som säger att Apple historiskt har föredragit att gå sin egen väg, och att man heller ”litar på sina ingenjörer snarare än att tvingas på hårdvaruvarustandarder från lagstiftare”.

Fakta: Samma laddkontakt för alla

EU-kommissionen föreslog i september 2021 att usb c-kontakt ska vara standard på en lång rad tekniska produkter, för att kunna använda samma laddare till alla.

I en uppgörelse mellan EU:s ministerråd och EU-parlamentet fastslås att det ska gälla för mobiltelefoner men även läsplattor, digitalkameror, spelkonsoler, hörlurar, portabla högtalare och navigeringssystem samt trådlösa möss och tangentbord. För bärbara datorer ges respit i ytterligare 40 månader efter reglernas införande om cirka två år.

I uppgörelsen ingår även att konsumenterna ska kunna välja om man vill ha en laddare eller inte när man köper en ny vara. Därtill utlovas arbete för att framöver även harmonisera trådlöst laddande.

Källa: Ministerrådet.