Digitalisering

Asus nya vr-telefon läckt inför CES

Asus nya telefon visas upp i en läckt bild, publicerad på Twitter. Foto: @evleaks
Asus nya telefon visas upp i en läckt bild, publicerad på Twitter. Foto: @evleaks

CES 2017. Asus vill överbrygga gapet mellan förstärkt och virtuell verklighet med ny mobil, avslöjar dokument som kommit ut innan CES.

Publicerad

Få nya teknologier var så omskrivna under 2016 som virtuell verklighet, vr, och augmented reality, ar – ofta översatt till ”förstärkt verklighet” på svenska.

På torsdag drar årets upplaga av elektronikmässan CES igång i Las Vegas i USA. Men i sedvanlig ordning har det börjat sippra ut nyheter redan innan mässan har startat, rapporterar Cnet.

En av dessa har avslöjats i en läcka från Qualcomm. I ett blogginlägg – som egentligen skulle ha publicerats först i morgon onsdag 4 januari – skriver nämligen processortillverkaren att man tillsammans med Asus har utvecklat en ny telefon som blir den andra produkten som använder Googles nya 3d-sensorteknik Tango.

Läs mer: Lenovo först ut med Googles framtidsteknik

Med hjälp av ett gäng inbyggda sensorer och avancerad programvara ska Tango-telefonerna kunna avgöra var i en byggnad den befinner sig, hur snabbt den rör sig, känna av djup och former på föremål och mycket mer.

En sak som gör Asus nykomling intressant är att telefonen också har stöd för Google Daydream, som är sökjättens plattform för virtuell verklighet.

Läs mer: Här är Googles nya vr-satsning Daydream

Möjligheten att kombinera virtual reality med tekniker för att spåra hur telefonens rör sig i rummet öppnar för betydligt rikare användarupplevelser än vad dagens mobila vr-lösningar kan erbjuda.

Hur mycket Asus nya telefon ska kosta, när den ska släppas på marknaden – och om den kommer till Sverige – är ännu inte känt.

Förhoppningsvis kommer dessa frågor att besvaras under den presskonferens som företaget ska hålla i morgon onsdag.