Samhälle

Astra Zeneca överväger modifierat vaccin

Syftet med den nya studien är att se om risken för sällsynta blodproppar i kombination med låga nivåer av blodplättar kan undanröjas. Foto: Foto: Johan Nilsson/TT
Syftet med den nya studien är att se om risken för sällsynta blodproppar i kombination med låga nivåer av blodplättar kan undanröjas. Foto: Foto: Johan Nilsson/TT

Läkemedelsbolagen Astra Zeneca, Johnson & Johnson (J&J) har inlett studier kring om det går att modifiera bolagens covid-19-vaccin, rapporterar The Wall Street Journal med hänvisning till källor.

Publicerad

Syftet är se om risken för sällsynta blodproppar i kombination med låga nivåer av blodplättar kan undanröjas.

Studierna görs enligt tidningens källor tillsammans med forskare på University of Oxford.

Det är enligt källorna än så länge för tidigt att avgöra om det går att modifiera vaccinet och om det i sin tur är en kommersiellt gångbar strategi för bolagen.

Sällsynta blodproppar

Enligt brittiska och europeiska rapporter är risken för att drabbas av de sällsynta blodpropparna vid vaccinering med Astra Zenecas vaccin 1-2 på 100 000 personer. För J&J-vaccinet ligger risken på 0,3 på 100 000, enligt amerikanska studier.

Risken för de sällsynta blodpropparna har fått vissa länder att stoppa användningen av vaccinen, medan andra länder – som Sverige – har infört begränsningar för vilka personer som kan få vaccinet.

Ansvariga myndigheter har generellt beskrivit fördelarna med att vaccinera sig med de båda vaccinen som betydligt större än riskerna att drabbas av bieffekter.

Sällsynt neurologisk sjukdom

Såväl J&J:s som Astra Zenecas vaccin medför enligt amerikanska myndigheter även en något förhöjd risk för Guillain-Barré-syndromet, en sällsynt neurologisk sjukdom som även kopplats till andra vaccin.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har efter denna rapport inlett analyser av förekomsten av den sällsynta neurologiska sjukdomen bland de som fått J&J:s covid-19-vaccin.

Omkring 12,8 miljoner personer i USA har vaccinerats med J&J:s covid-19-vaccin. Samtidigt har J&J levererat 18,6 miljoner vaccindoser till EU-länder.