Digitalisering

Apples nya bricka kan spåras – på gott och ont

Apples vd Tim Cook. Arkivbild. Foto: Richard Drew/AP/TT
Apples vd Tim Cook. Arkivbild. Foto: Richard Drew/AP/TT

Apple vill tjäna pengar på drullen i oss genom att börja sälja spårbara brickor – airtags – som ska fästas i nyckelringen eller på väskan.

Publicerad

Ny teknik kan som bekant både vara en frälsning och förbannelse på samma gång. När amerikanska teknikjätten Apple nu lanserar en ny produkt, så kallade airtags som fästs eller läggs i föremål som riskerar att slarvas bort, har företaget försökt att förekomma kritiken genom att utveckla skydd mot att använda brickorna till att olovligen spåra människor eller bilar.

Upptäckas av andra

Brickorna ska till exempel lämna ifrån sig ett läte om de är borta för lång tid från sin riktiga ägare, och Appleenheter ska kunna upptäcka brickor från andra användare som befinner sig i närheten, enligt ett pressmeddelande.

Brickorna presenterades på ett event under tisdagen. De är personliga och knyts till användaren som spårar dem med hjälp av sin Appleenhet. Uppfinningen är knappast ny – mindre tillverkare har sålt liknande produkter i mer än ett årtionde – och Apple kan därför komma att behöva försvara sig mot anklagelser om att utnyttja sin monopolställning.