Krönikor

”Apple gör en urtråkig men nödvändig vårstädning”

Den drygt två timmar långa presentationen blev en enda lång snarkfest, skriver Simon Campanello om Apples mjukvarunyheter. Foto: Jörgen Appelgren & AP Photo/Marcio Jose Sanchez/TT
Den drygt två timmar långa presentationen blev en enda lång snarkfest, skriver Simon Campanello om Apples mjukvarunyheter. Foto: Jörgen Appelgren & AP Photo/Marcio Jose Sanchez/TT

KRÖNIKA. Glöm datorer, telefoner och nya, coola prylar. På WWDC 2018 handlar allt om att fixa Apples mjukvara - och det resulterade i Tim Cooks tråkigaste keynote någonsin. Men den kan löna sig på sikt, menar Simon Campanello.

Publicerad

”I dag handlar allt om mjukvara”, säger Apples vd Tim Cook och det går en unison suck bland nätets alla Apple-fantaster som sitter klistrade framför direktsändningen från utvecklarkonferensen WWDC.

Trots envisa rykten om att Apple skulle göra något så radikalt som att skippa hårdvarunyheter hade vi nog ändå gått och hoppats. En ny Iphone SE, den där trådlösa laddplattan det snackades om i höstas eller åtminstone en sylvass Macbook Pro med sex processorkärnor. Kanske rentav den där ersättaren till älskade men förlegade Macbook Air?

Men igår handlade allt alltså om mjukvara. Den drygt två timmar långa presentationen blev en enda lång snarkfest.

När höjdpunkten är en diss mot hur dåliga Google är på att få sina användare att uppdatera till senaste Android, och när publiken applåderar glatt över bättre Office 365-integration i Mac OS, vet man att det inte är någon teknikrevolution som passerar framför ögonen.

Istället tog Tim Cook och gänget på sig arbetshandskarna och skyfflade undan all skit de borde rensat upp för länge sen. Det blev inget banbrytande ”one more thing”, utan en kavalkad av små myrsteg framåt.

För en sak måste jag säga. Varenda nyhet som Apple presenterade under kvällen var efterlängtad. Från ett mörkt tema på Mac OS till förmågan att skräddarsy Siri-kommandon och nyheten om att mer live-tv var på väg till Apple TV.

Eller grundläggande grejer som att IOS 12 kommer att komma till alla enheter som stöder IOS 11. Med andra ord, inga mobiler eller surfplattor kommer att behöva bytas ut för att få den senaste versionen av operativsystemet. Ett genialt drag i en tid när marknaden tröttnat på att slentrianköpa en ny, mer eller mindre identisk mobil vartannat år.

Och är man det minsta intresserad av säkerhet och integritet är förändringarna i Safari varmt välkomna. I korta drag kommer Apple att göra det svårare för Facebook, Google och alla adtechföretag att spåra dina surfvanor. En inbyggd lösenordshanterare gör inte saken sämre.

Och så fortsatte hela konferensen.

En strid ström av små åtgärder. Viktiga, men knappast banbrytande. Diskreta förändringar som ett normalt teknikföretag hade levererat i sina patch notes, inte på en scen framför tusentals slött applåderande utvecklare.

Men Apple är ju Apple.

Och det skulle inte förvåna mig om det lönar sig. Det kanske blir en tråkig kvartalsrapport när vi ser hur datorförsäljningen förmodligen störtdyker - men Apple är inte här för att göra snabba pengar, utan för att växa på lång sikt.

Det är därför allt handlade om mjukvara igår.

Orsaken till att Apple har ett så starkt stöd, så hängivna fans är i slutänden mjukvaran. Fråga en nyfrälst Mac-användare vad som får hen att svära att aldrig återgå till Windows och jag lovar att svaret är: för att allt bara funkar.

Men förra årets lansering av IOS 11 och Mac OS High Sierra fungerade inte. De var i bästa fall skakiga. Det var buggar och det var säkerhetsproblem.

Så nu fokuserar Apple på att släppa en kvartett finputsade operativsystem som presterar bättre, som är mer integrerade än någonsin förr och som lyfter hela Apples ekosystem. En miljö där en fil flyger mellan mobilen och datorn utan krångel. Sådant du inte får med en pc och en Android-lur.

Allt handlar om mjukvara för att det är mycket viktigare att inge känslan av att allt bara fungerar än att kränga ännu en snordyr topprestandamaskin till övertygade fans. De kan gott vänta till i höst. De är vana vid att vänta.

Igår ville Tim Cook och gänget visa att Apple levererar en helhetslösning. Som bara blir bättre av att din mobil, klocka, surfplatta, dator, högtalare och tv snackar med varandra. En strategi som nog kan betala för sig på sikt.

Till sist skulle jag vilja lyfta på hatten för Microsoft. Vilken fantastisk trollning att släppa nyheten om att man förvärvat Github några timmar innan Tim Cook gick upp på scen i San Jose. Dagens mest delade tekniknyhet i sociala medier blev inte någon fantastisk produktlansering från Apple, utan att en gammal it-koloss köper en plattform för programmerare. Väl spelat, Microsoft.