Övriga nyheter
Äntligen! Forskning i fokus hela veckan

LEDARE. År 2000 fick amerikanen Jack Kilby Nobelpriset i fysik. Han delade det med tysken Herbert Kroemer och ryssen Zjores Alfjorov.
Kilby fick halva prissumman, det var han som uppfann och utvecklade den integrerade kretsen – mikrochipet. Det gjorde han 1958, efter bara några månaders anställning som forskare på Texas Instruments i Dallas.
Det är svårt att tänka sig en uppfinning som har haft större påverkan på vårt vardagsliv det senaste halvseklet än mikrochipet. I det avseendet jämförs Jack Kilby med Thomas Edison och Henry Ford.
Jack Kilbys innovation förändrade också inriktningen på Nobelkommittéernas val av pristagare – de plockas inte enbart från den akademiska grundforskningen.
Sedan sekelskiftet har flera Nobelpris i kemi och fysik gått till ingenjörer som arbetat med tillämpad forskning. Den observationen gör Nobelprisexperten Anders Bárány som intervjuas i veckans Ny Teknik. Bárány tillhör också kommittén som utser fysikpristagare.
Nästa vecka får vi veta vilka som får årets Nobelpris. Då, och under Nobelveckan i december, hyllas forskare och forskning extra mycket, men kunde gärna få beströs med stjärnglans fler dagar om året.
Forskning och utveckling är centralt för Sveriges utveckling och välfärd. Vi satsar mest på FoU i förhållande till BNP efter Israel, Sydkorea, Japan och Finland (2013). Hela två tredjedelar av forskningsutgifterna står företagen för, universiteten för knappt en tredjedel.
I över 20 år har Ny Teknik granskat näringslivets FoU-satsningar. FoU-ligan är vår kartläggning av de företag som satsar mest på forskning. Tack vare vår systematiska genomgång kan vi sätta fokus på förändringar och se nya trender.
Den glada nyheten i år är att det nyetablerade bilföretaget Cevt, som ägs av kinesiska Geely, kraftsamlar kring forskning och utveckling vid sin anläggning i Göteborg. Även Volvo Cars har anställt fler utvecklare.
Årets FoU-liga kan du läsa mer om på nätet. Vi storsatsar på forskning.