Premium
Analytiker: ”Det här är inget som riskerar Samsungs existens”
Problemen med Galaxy Fold är en prestigeförlust – som Samsung kan hantera. ”Slaget om vikbara telefoner sker inte nu” säger analytikern Bengt Nordström.
Hösten 2016: Samsung stoppar försäljningen av Galaxy Note 7, efter flera rapporter om att telefonens batterier orsakat bränder. Den sydkoreanska mobiljätten tvingas till och med varna alla som redan hunnit köpa modellen att inte använda den.
Våren 2019: Samsung försenar försäljningen av sin vikbara Galaxy Fold efter tidiga omdömen från teknikreportrar, som larmar om trasiga exemplar.
Två Samsung-fiaskon, som många nu ägnar sig åt att jämföra. Men för Bengt Nordström, vd på konsultbolaget Northstream, finns det stora skillnader.
– Galaxy Note var på en helt annan skala. Det var en volymprodukt och det annonserades ut på alla flyg att resenärerna skulle stänga av sin Galaxy.
”Samsung kan rida ut den här stormen”
Galaxy Note 7 hade förbokats i 200 000 exemplar, bara i hemlandet Sydkorea. Den köpviljan finns än så länge inte för vikbara telefoner: Galaxy Fold förväntas få en prislapp på en bra bit över 20 000 kronor.
– Jag tror egentligen inte konsekvenserna blir så stora för Samsung. Det är en prestigeförlust att man inte verifierat produkten tillräckligt. Men det här är ingen volymprodukt. Det är klart att det har en omedelbar påverkan på varumärket, men Samsung är så stora att de kan rida ut den här stormen, säger Bengt Nordström.
Northstream anser att det finns potential för vikbara telefoner, men att priset måste sjunka med ungefär hälften för att kunna bilda en stor marknad. Bengt Nordström tror att det kan ske inom två till tre år.
– Det här är inget som riskerar Samsungs existens. Och slaget om vikbara telefoner sker ändå inte nu.