Startup
3d-skrivare för hud tar Framtidspriset

ALMEDALEN. Erik Gatenholm, som är en av grundarna till nystartade bolaget Cellink tilldelas Framtidspriset 2016, som går till en ung och lovande entreprenör. Priset delas ut av bland annat Ny Teknik.
Cellink har tagit fram ett bläck som gör det möjligt att skriva ut biologisk vävnad i bolagets egenutvecklade 3d-printer. Bläcket är gjort av nanocellullosa och blandas med den typ av celler som ska undersökas.
Test av mediciner och kosmetika kan göras på den utskrivna vävnaden i stället för på försöksdjur. Ett långsiktigt mål är att kunna skriva ut mänskliga reservdelar.
Cellink var ett av bolagen på Ny Tekniks 33-lista i våras. Sedan dess, i mars, har antalet anställda ökat från fem till åtta. Det unga företaget har också flyttat från sin 20 kvadratmeters kombinerade verkstads- och kontorslokal till en mer än dubbelt så stor yta i biotechhuset vid Chalmers.
– Det har hänt så mycket sen vi var med på 33-listan. Försäljningen har ökat rejält, vi har sålt för 4,4 miljoner i år, säger en glad Framtidspristagare.
Nya kunder finns i Singapore, Japan, Taiwan, Sydkorea och Kina. Planen – Vi vill bli Sveriges nästa stora satsning, säger Erik Gatenholm.
Bland kunderna finns universitet och företag. Nu letar vi efter partnerföretag, sådana som har ledande roller globalt och som vill minska antalet försöksdjur på sikt.
Vid prisutdelningen i Almedalen fanns även Cellinks vävnadsexpert Hector Martinez. Han är hjärnan bakom 3d-skrivaren, och understryker hur bra det är fördelen med att fortsätta bygga själva, och inte lägga den produktionen utomlands.
– Då har vi koll på kvaliteten och det är viktigt, säger Hector Martinez.
Prissumman på 100 000 kronor ska satsar på ledarkompetens i bolaget. Framtidspriset delas ut av Ny Teknik, Swedbank, Teknikföretagen, Energiföretagen och Naturskyddsföreningen.