Startup

33 nya vinnare tar plats på historiska listan

Vinnarna av årets 33-lista. Foto: Christian Rehn
Vinnarna av årets 33-lista. Foto: Christian Rehn
Kalle Wiklund är redaktör för 33-listan.
Kalle Wiklund är redaktör för 33-listan.

Framtidshopp. Uppstickare. Nytänkare. Här är 33 företag som är morgondagens stjärnor. För tionde året i rad har Ny Teknik och Affärsvärlden utsett Sveriges mest lovande teknikbolag.

Publicerad

En snabb titt i backspegeln visar att bolag som Truecaller, Spotify och Yubico varit med på listan tidigt. Företagen må ha varit unga och små när de kom med. Men under åren har många 33-bolag vuxit och blivit världssuccéer.

Mellan 2008 och 2016 har totalt 190 bolag varit med på 33-listan, som alltså fyller tio år i år. Nu har vi 33 nya vinnare som kan sålla sig till den skara av företag som har passerat genom nålsögat hos Ny Teknik och Affärsvärlden.

Självlärande system, bildigenkänningsteknik och internet of things, iot, är heta teknikområden i branschen just nu.

Dessa trender märks tydligt bland årets vinnare. Och det som är intressant är hur de olika teknikerna ofta sammanstrålar i ett och samma bolag. Några exempel:

Spectronic Medical, kombinerar nyskapande bildanalysteknik med artificiell intelligens för att göra det möjligt med skonsammare cancerbehandlingar.

Aifloo har tagit fram ett nytt slags trygghetslarm byggt på en iot-lösning som registrerar rörelser hos pensionärer för att veta om de äter och rör sig ordentligt, till exempel.

■ Saab-avknoppningen Cind använder sig av militär 3d-stereokamerateknik för att mäta timmer på ett mer exakt och effektivt sätt.

Cbot vill revolutionera byggsektorn med en flyttbar robot som är laddad med bildseendeteknik, kameror, lasrar och smarta algoritmer för att kunna lägga golvplattor utan mänsklig hjälp.

■ Manomotion siktar på att skapa nästa generations datormus genom att skapa 3d-modeller av dina händer med en vanlig mobilkamera.

Flera av 33-bolagen som var med i fjol har också tagit så viktiga steg framåt att de förtjänar en plats på listan även i år. Här märks bland annat Anima, som efter stort hemlighetsmakeri och ett 18 månader långt utvecklingsarbete har släppt sin svenskutvecklade smartklocka.

Energiteknikbolaget Againity, med teknik som förvandlar spillvärme till el och varmvatten, har installerat två nya anläggningar i Sverige och är på väg ut i världen.

Springworks, som kopplar upp bilar till internet med hjälp en dosa, fick under året ett viktigt genombrott när tjänsten Telia Sense lanserades i november.

Finalen markerar höjdpunkten för vårt arbete med 33-listan för 2017. Men vi har redan börjat spana efter heta kanditater till nästa års lista.

Har du tips något företag som vi borde titta närmare på? Saknar du ett bolag på årets lista?

Mejla: kalle.wiklund@nyteknik.se.

Här hittar du alla 33- bolag: