Digitalisering

200 000 fler får bredband om myndigheterna samarbetar

Foto: Hasse Holmberg / TT

Bättre planering och samarbete mellan myndigheter och statliga bolag ska ge 200 000 nya hushåll och företag tillgång till bredband. Det anser regeringens utredare som vill att it-ministern ska ställa hårdare krav på framför allt Trafikverket.

Publicerad

Staten kan använda den infrastruktur för bredband som redan finns inom verk och statliga bolag på ett mycket mer effektivt sätt i arbetet med att bygga ut bredbandsnätet i Sverige. Det är slutsatsen i en utredning som tidigare it-minister Åsa Torstensson (C) lämnat till it-minister Mehmet Kaplan (MP).

Utredaren efterlyser mer samarbete mellan Trafikverket, Teracom, Svenska kraftnät och Vattenfall som är de myndigheter och statliga bolag som sitter på underutnyttjad bredbandsinfrastruktur. Utredningen pekar framför allt på möjligheterna att utnyttja den fiber som Trafikverket har i anslutning till landets järnvägar för att täcka områden som i dag inte har någon bredbandsuppkoppling, och på möjligheten att planera för fibernedläggning när nya vägar byggs.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här