Startup
1928 Diagnostics: Tiden i Silicon Valley gav nytt fokus

Vistelsen i Silicon Valley gav 1928 Diagnostics ett nytt fokus. Nu letar 33-bolaget efter utvecklare som kan ta deras teknik för dna-analys av bakterier till nästa nivå.
Våren och sommaren har varit minst sagt hektisk för Göteborgsbaserade 1928 Diagnostics.
I början av april tog det unga medicinteknikföretaget steget in på Ny Tekniks och Affärsvärldens 33-lista. Bolagets biljett till 33-listan är den molnbaserade programvaran Alex som sjukhus kan använda för att diagnosticera och spåra antibiotikaresistenta bakterier.
Den typen diagnostik har hittills skett genom odling, en process som tar dagar eller veckor. Med programmet Alex tar analysen några timmar att genomföra.
Kort efter 33-listanfinalen på Münchenbryggeriet i Stockholm var det dags för nästa stora steg för 1928 Diagnostics: ett fyra veckors acceleratorprogram i Silicon Valley, Kalifornien.
Programmet Tinc arrangeras två gånger varje år, med tio Nordiska bolag som deltar per gång. Bakom arrangemanget står Vinnova tillsammans med norska Innovation Norway.
Läs mer:
Kristina Lagerstedt, vd och medgrundare, beskriver tiden på den amerikanska västkusten som ”extremt lärorik”.
– Det viktigaste vi fick lära oss att var hur man kan skala kommersiellt och internt – hur man bygger upp team från att vara en startup till att bli ett större bolag på ett hållbart sätt. En utmaning är att bibehålla kvaliteten även när man växer fort, säger hon.
I Sverige har Alex testats på tre sjukhus hittills. Men för att bolaget ska få börja sälja sin produkt i Europa måste tekniken först bli CE-certifierad och den processen väntas bli klar i slutet av 2017.
Under månaden i USA träffade Kristina Lagerstedt representanter från flera stora universitetssjukhus i Kalifornien. Inga avtal är påskrivna än, men 1928 Diagnostics tog med sig något annat från mötena: En djupare förståelse av vad kunderna vill ha – något som på startup-språk kallas ”product market fit”.
– Vi har fått ett nytt fokus. Diagnostik och spårning av bakterier ingår i plattformen, men vi tror att vi kan optimera den ännu mer genom att kunderna kan samla och dela med sig av sin bakteriedata.
Läs mer:
Nu satsar 1928 Diagnostics på att vidareutveckla Alex. Ett bidrag på cirka 1,4 miljoner i bidrag från Vinnova och Västra Götalandsregionen, VGR, ska användas för att bland annat jobbade vidare med funktionen för delning av bakteriedata i programmet.
– Vi ska rekrytera fler bioinformatiker för att bygga vidare på Alex-plattformen och göra den ännu mer attraktiv på våra fokusmarknader. Det kommer även att ge oss möjligheten att jobba mer fokuserat med sälj, säger Kristina Lagerstedt.