TECH

10 000 tvingas sluta – men oväntat stort abonnentlyft för Spotify

Streamingtjänsten Spotify, med medgrundaren och vd:n Daniel Ek, redovisar bokslut för 2022.
Streamingtjänsten Spotify, med medgrundaren och vd:n Daniel Ek, redovisar bokslut för 2022. Arkivbild

Spotify växer oväntat mycket i antal användare. Betalande abonnenter ökade med 14 procent i årstakt till 205 miljoner per månad.
Antalet användare totalt steg samtidigt 20 procent och närmar sig en halv miljard.

Publicerad Uppdaterad

På börsen är det tummen upp. Aktien lyfter 3 procent i terminshandeln inför tisdagens börsöppning på Wall Street.

– Vi är väldigt optimistiska över hur vi avslutade 2022, när det gäller tillväxten Vi hade ett fantastiskt 2022 och vi känner oss hoppfulla med tillväxtutsikterna 2023. Vi räknar med fortsatt stark tillväxt vad gäller både användare och abonnenter, säger finanschef Paul Vogel till TT.

– Vi tror att detta fortsätter under första kvartalet, tillägger han.

Siktet är nu inställt på att passera milstolpen en halv miljard användare i mars.

Fler betalande abonnenter än väntat för Spotify

FAKTA

Kursras på 74 procent från historisk topp

Spotify-aktien har hittills i år lyft med nästan 30 procent på New York-börsen, till den högsta kursen på fyra månader. Men det är en sargad aktie som återhämtar sig.

Bara i fjol raderades två tredjedelar av kursvärdet ut efter det att aktien under 2021 tappat 29 procent av sitt värde. Och mäter man från kurstoppen i februari 2021 har Spotify-aktien rasat med 74 procent, även om man räknar in årets kurslyft.

Spotify-aktien introducerades på New York-börsen för 166 dollar styck våren 2018. Snart fem år senare kostar den lite drygt 100 dollar.

Fakta: Bloomberg

Under fjärde kvartalet togs ett stort kliv på vägen dit. Antalet användare totalt lyfte till 489 miljoner per månad, en ökning från 406 miljoner för ett år sedan och från 456 miljoner under tredje kvartalet.

Ökningen med 33 miljoner nya användare per månad är den största tillväxten Spotify någonsin redovisat för ett fjärde kvartal, konstaterar bolaget i bokslutet.

Antalet betalande abonnenter lyfte till 205 miljoner, upp från 180 miljoner för ett år sedan och 195 miljoner i tredje kvartalet. Analytiker hade i snitt räknat med en ökning till 202 miljoner betalande abonnenter.

När det gäller intäkterna lyfte de till 3 166 miljoner euro, en ökning med 18 procent i årstakt. Rörelseresultatet blev en ökad förlust, 231 miljoner, jämfört med en förlust på 7 miljoner för ett år sedan.

Spotify konstaterar att det fria kassaflödet var negativt under kvartalet, men att man för hela 2022 ändå hamnade på plus.

"Vi väntar oss att denna trend i årstakt kommer fortsätta när vi rör oss framåt", skriver Spotify om utsikterna för kassaflödet framöver.

Spekulation om prishöjningar

Bokslutet kommer efter förra veckans besked om att Spotify gör sig av med 6 procent av de nästan 10 000 anställda runt om i världen. Det rör sig om ett hundratal anställda i Sverige och ytterligare omkring 500 anställda i andra länder.

Det har även gjorts en del ommöbleringar i ledningsgruppen under kvartalet. Dawn Ostroff, som byggt upp Spotifys podcast-affär har lämnat bolaget. Samtidigt har Alex Norström och Gustav Söderström fått mer framträdande roller med titlarna "co-presidents".

Det har inför rapporten även spekulerats i om Spotify är på väg att ta rygg på konkurrenter som Apple Music och Amazon Music vad gäller prishöjningar.