Vita huset: En miljard dollar till klimatåtgärder efter översvämningar

2022-08-01 13:53  
Stora översvämningar har drabbat delstaten Kentucky i USA. Enligt delstatens guvernör är vissa områden fortfarande oframkomliga. Juli 2022. Foto: Ryan C. Hermens/AP/TT

Omfattande översvämningar drabbar Kentucky medan skogsbränder rasar i Kalifornien, Montana och Idaho.

I samband med att dödssiffran stiger i de omfattande översvämningarna i delstaten Kentucky reserverar Vita huset 1 miljard dollar, motsvarande 10,1 miljarder kronor, för att delstaterna ska kunna förbereda sig för likartade katastrofer.

”Vi vet att effekterna av klimatkrisen är här och att vi måste investera i att bygga motståndskraft för att skydda våra samhällen, infrastruktur och ekonomi”, lyder ett uttalande från Vita huset.

Vicepresidenten Kamala Harris tillkännager anslaget på måndagen tillsammans med chefen för den federala katastrofmyndigheten, Deanne Criswell. Enligt Criswell ska finansieringen gå till de mest utsatta områdena.

USA:s president Joe Biden meddelade i juni att han vill satsa 2,3 miljarder dollar på klimatåtgärder.

Ett hus förstört av översvämningar som har drabbat östra Kentucky. Letcher County, 29 juli 2022. Foto: Ryan C. Hermens

Antalet döda väntas öka

Hittills har översvämningarna i de östra delarna av delstaten Kentucky skördat 28 liv, men dödssiffran väntas stiga ytterligare. Delstatens guvernör Andy Beshear varnar för att sökandet efter offer kan fortsätta i veckor.

– Det här är en av de mest förödande, dödliga översvämningar som vi har sett i vår historia, säger Beshear till NBC.

Han säger att räddningsarbetet är i full gång, men det hela försvåras av att regnet fortsätter att ösa ner.

Vägar blev floder

Översvämningarna har utplånat hela samhällen i några av de fattigaste områdena i USA. Enligt Beshear är vissa områden i den bergiga regionen fortfarande otillgängliga efter att vägar förvandlats till floder. Broar och hus har svepts iväg med vattenmassorna.

Räddningsteam med stöd av nationalgardet söker med helikoptrar och båtar efter saknade i de hårdast drabbade områdena.

 

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer