MILJÖ

Tre klimatmål avgörs – kan få omfattande konsekvenser

Grekiska skogsbränder i somras. Nu avgörs tre klimatmål i Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Arkivbild.

För första gången tar Europadomstolen ställning i tre klimatmål. Konsekvenserna kan bli rejäla, även för Sverige.

– De här målen är väldigt tunga, både för diskussionen och den rättsliga utvecklingen kring klimatförändringar och mänskliga rättigheter, säger professor Jonas Ebbesson.

Kränker det som ses som länders otillräckliga klimatåtgärder de mänskliga rättigheterna enligt Europakonventionen? Den frågan kommer Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg för första gången försöka besvara när den under förmiddagen meddelar hur den ställer sig i tre klimatmål.

Ett av målen har sitt ursprung i Portugal, där ungdomar anser att 32 europeiska länder – inklusive Sverige – inte vidtar tillräckligt kraftiga åtgärder för att uppfylla Parisavtalets mål att begränsa den globala uppvärmningen.

Pensionärsgrupp

I Schweiz vill en grupp pensionärer, Klimaseniorinnen, att regeringen ska skärpa sina mål för utsläppsminskningar så att de inte riskerar att dö i värmeböljor. Och i Frankrike anser en före detta borgmästare att landets regering misslyckats med att bromsa klimatförändringen, vilket han menar hotar hans rätt till liv och hälsa.

– De tre målen är ganska olika så Europadomstolen kan komma att bedöma dem på lite olika sätt, säger Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet.

– Jag skulle dock bli förvånad om domstolen fastställer att Europakonventionen om mänskliga rättigheter inte alls är tillämplig på klimatförändringar. Jag skulle säga att det vore en rent felaktig tolkning, i ljuset av Europadomstolens tidigare domar.

”Viktiga”

Ebbesson poängterar att det är svårt att spekulera om utfallet. Men han understryker att en fällande dom skulle få "effekter inte bara för de utpekade länderna".

– De är en utveckling vi ser i hela världen, att man kopplar klimatförändringarna till grundläggande mänskliga rättigheter, säger han.

– Domstolsprocesserna är ingen universalmedicin. Klimatförändringarna kommer inte lösas i domstol. Men processerna är viktiga för att fastställa staternas juridiska ansvar.