Studie: Ökade koldioxidutsläpp fick inte träd att växa mer

2019-02-04 14:37  
Forskare har studerat hur gamla träd i västra Quebec har påverkats av våra ökade koldioxidutsläpp. De är av sorten Thuja occidentalis. Foto: Wikimedia Commons

Med mer koldioxid i atmosfären borde väl träden trivas och växa? Nej, riktigt så enkelt verkar det inte vara, enligt en ny studie.

Vi har lärt oss att träd och växter behöver koldioxid för att växa, och att det som grönskar även kan hjälpa oss att fånga in koldioxid från luften. Men en ny studie komplicerar bilden av koldioxidens positiva effekter på det som är grönt.

En kanadensisk forskargrupp har tittat närmare på hur våra ökade koldioxidutsläpp har påverkat gamla cederträd i västra Quebec. Det är påtagligt att träden har påverkats, men inte på det sätt som många kanske tror, berättar CBC News.

Träden har inte växt mer på grund av den ökade mängden koldioxid i atmosfären. De lagrar inte heller mer koldioxid. Däremot verkar våra ökade koldioxidutsläpp ha gjort att träden börjat använda vatten mer effektivt under fotosyntesen, enligt studien som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences, Pnas.

Läs mer: Värmen får isarna på ”Världens tak” att smälta

Under fotosyntesen förlora växtlighet vatten genom samma porer som de öppnar upp för att ta in koldioxid.

– Vad vi för fram som en hypotes är att om du inte har det vatten och den näring som behövs för att använda denna extra koldioxid, då kan du inte växa snabbare, säger Claudie Giguère-Croteau, en av forskarna bakom studien, till CBC News.

Läs mer: Forskarna: Koldioxidnivån kommer öka 2019

Efter 1965 har Quebec-regionen drabbats av flera värmeböljor. Detta har fått träden att stänga till lövporerna för att förhindra vattenförlust, vilket i sin tur har saktat ner fotosyntesen. Träden fångar då också in mindre koldioxid från luften.

Om vi vill fånga in mer koldioxid från atmosfären behöver vi plantera nya träd och inte förlita oss för mycket på de som redan finns, säger Claudie Giguère-Croteau.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer