Rening av dricksvatten otillräcklig

2016-07-01 09:31  
Foto: Pixabay

Människor kan bli magsjuka av det kommunala dricksvattnet utan att några utbrott upptäcks, visar en ny studie från Umeå universitet och Livsmedelsverket.

Forskarna undersökte omfattningen av magsjuka i tjugo svenska städer och satte det i relation till teknik som dricksvattenverken använder för att rena vattnet. Studien utgick från en mängd samtal till 1177 Vårdguiden som gällde symptom på magsjuka. Resultatet visar en mindre omfattning av magsjuka i städer med dricksvattenverk där man använt fler barriärer och bättre teknik för att avskilja och döda mikroorganismer.

Många vattenverk kan ha ett otillräckligt skydd mot virus, visar studien. I dag finns enligt Livsmedelsverket inget bra sätt att kontrollera minskad risk för spridning av virus via dricksvatten. Kontrollen mäter bara frånvaro av bakterier.

Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Water Research.

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer