Naturvårdsverket kan stoppa Pajalagruvan

2017-12-13 16:29  
Arkivbild från Tapuli gruva i Kaunisvaara utanför Pajala. Foto: Lotte Fernvall / Aftonbladet / IBL Bildbyrå

Naturvårdsverket anser att det inte är möjligt att driva gruvan i Kaunisvaara på samma sätt som Northland gjorde före konkursen, vilket Kaunis Iron planerar att göra.

Enligt myndigheten är transporterna med lastbil och tåg till Narvik en avvikelse från miljötillståndet, rapporterar lokala medier.

Kaunis Iron säger till P4 Norrbotten att Naturvårdsverkets skrivelse kan stoppa gruvan som de planerar att öppna 1 juli 2018. Nu skriver Pajalas kommunpolitiker i ett upprop till regeringen att de är oroliga att en övernitisk inställning från Naturvårdsverket kan stoppa gruvan.

I uppropet kräver politikerna att regeringen visar handlingskraft och säkerställer att miljöarbetet i samband med gruvan bedrivs i samråd med näringslivet. En namninsamling har startats för att visa att hela befolkningen står bakom uppropet.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer