Naturskyddsföreningen ska överklaga Cementa

2021-09-28 17:37  
Foto: Karl Melander/ TT

Riksdagen väntas ge grönt ljus för undantagslagen som ska ge möjlighet för Cementa att undvika ett stopp i produktionen den 1 november. Men Naturskyddsföreningen uppger redan nu för TT att man tänker överklaga det tillstånd regeringen antas bevilja bolaget.

Ett enigt miljö- och jordbruksutskott föreslår ett ja från riksdagen till den undantagslag som regeringen föreslagit för Cementas kalkbrytning och cementproduktion. Riksdagen väntas klubba beslutet på onsdagen och lagen, som innebär tillfälliga ändringar i miljöbalken, ska träda i kraft den 15 oktober.

När det skett kan regeringen besluta om den ansökan om tillfälligt tillstånd för kalkbrytning och cementproduktion i Slite som Cementa redan har lämnat in.

Till skillnad från Lagrådet anser utskottet inte att förslaget strider mot grundlagen.

Naturskyddsföreningen: Vi överklagar

Men Naturskyddsföreningen anser att det gör det och avser att överklaga det tillstånd som regeringen förmodas ge Cementa tilll Högsta förvaltningsdomstolen. Det uppger föreningen för TT efter ett styrelsemöte om frågan.

Läs mer: Vattenproblemet är grunden till cementkrisen: ”Har räknat fel”

Det kan sätta hinder för Cementa att fortsätta driften i Slite efter den 31 oktober. Ett stopp kan enligt regeringen, riksdagen och bygg- och anläggningsbranschen leda till allvarliga samhällskonsekvenser på grund av brist på cement.

 

Lars Larsson/TT

Mer om: Cementa Betong

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer