Ingenjörernas ”smog-torn” ska rena Delhis luft

2021-08-23 15:08  
En man väntar på skjuts i Delhi, en av världens mest förorenade städer. Arkivbild. Foto: Altaf Qadri/AP/TT

Delhi i Indien är en av världens mest förorenade städer. Det ska det bli ändring på, hoppas ingenjörerna bakom stadens första "smog-torn", som nu invigs.

Det 25 meter höga tornet innehåller 40 jättelika fläktar, som pumpar 1 000 kubikmeter luft i sekunden genom särskilda filter som halverar mängden skadliga partiklar inom ett en kvadratkilometer stort område. Koncentrationen av sådana partiklar i Delhi överstiger regelbundet internationellt fastslagna gränsvärden 20 gånger om – särskilt på vintern, då stadens 20 miljoner invånare är inbäddade i ett tjockt smogtäcke.

Många experter är dock pessimistiska, och hade föredragit åtgärder som minskar utsläppen. Tornet kostar motsvarade 17,5 miljoner kronor, och kritikerna påpekar att antalet anläggningar som skulle behövas för att förbättra luften mer än på marginalen hade kostat enorma summor.

Fjorton av världens femton mest förorenade städer ligger i Indien, enligt Världshälsoorganisationen WHO.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer