I döda valens mage: 29 kilo plast

2018-04-10 09:50  

En kaskelot som strandade vid Spaniens sydöstra kust i februari hade 29 kilo plast i magen. Experter uppger att det var plasten som orsakade valens död.

Efter obduktionen av den 10 meter långa kaskelot som strandade vid spanska kusten i februari konstaterar experter att valen dog för att den inte kunde få ut den plast den hade svalt, berättar Science Alert.

Valen hade hela 29 kilo plast i magen, däribland plastpåsar och bitar av rep och nät. Enligt experterna verkar plasten ha blockerat valens matsmältningssystem, vilket har orsakat en infektion som gjorde att valen dog.

Styret i spanska Murcia-regionen har sedan resultatet av obduktionen blev känt startat en kampanj för att uppmärksamma allmänheten om farorna med plast.

Läs mer: Matbutiker vill införa fossilfri plast

”Närvaron av plast i sjöar och hav är ett av de största hoten mot bevarandet av vilda djur runtom i världen, eftersom många djur är fångade i avfallet eller äter stora mängder plast som orsakar deras död” säger Consuelo Rosauro, generaldirektör för den naturliga miljön i Murcia-regionen.

Ny Teknik skrev nyligen om en studie i Scientific Reports där forskare rapporterar att över 79.000 tusen ton plast flyta omkring i ”The Great Pacific Garbage Patch”, det stora stillahavssopområdet norr om ekvatorn, mellan Kalifornien och Hawaii.

Runt om i världen sker olika insatser för att minska vår plastanvändning, till exempel genom att ta betalt för plastkassar. En sådan satsning på engelska stormarknader ska ha gjort att användningen av plastpåsar har minskat med 80 procent runt om i landet, uppger Science Alert.

Ania Obminska

Mer om: Plast Miljö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer