Elbilar

Lightyear 2 – 80 mils räckvidd för 450 000 kr

Här är första bilderna på Lightyear 2. Foto: Lightyear
Här är första bilderna på Lightyear 2. Foto: Lightyear

En elbil som laddas av solen, räckvidd på 80 mil – och en prislapp under halvmiljonen. Nederländska Lightyear har nu visat första bilderna på sin andra modell, samt öppnat en kölista för bilen.

Publicerad

Det är sex år sedan som Lightyear drog igång och bakom företaget står det ett gäng teknikstudenter som vann solbilstävlingen World Solar Challenge. Deras första bil Lightyear 0 (som tidigare kallades One) var ett bygge som tack vare solceller och låg energiförbrukning skulle minimera behovet av att ladda.

Men detta kom till en rejäl kostnad – bilen har ett frånpris på 250 000 euro, eller motsvarande 2,8 miljoner kronor.

Den första bilen har nu rullat av bandet i Valmets fabrik i finska Nystad, en anläggning som en gång i tiden satte Saabar på vägarna. Men trots att premiärmodellen inte har hunnit möta sin första sommar är bilder på nästa modell redan ute. Och den här gången handlar det om en bil som är tänkt att attrahera en bredare målgrupp.

Lightyear 2 är den tänkta massproduktionsmodellen. Tillverkaren har kunnat dra fördelar av tekniksamarbete med Ängelholmsbaserade superlyxmärket Koenigsegg.

En av de första bilderna på Lightyear 2. Foto: Lightyear
En av de första bilderna på Lightyear 2. Foto: Lightyear

Enligt det nederländska företaget har modell 2 en räckvidd på 80 mil mellan laddningar. Modellen har solceller över tak och motorhuv, samt är väldigt aerodynamisk.

Lightyear fokuserar på energieffektivitet

Ännu så länge har tillverkaren inte släppt några specifikationer. Men troligtvis handlar det om en bil som likt den första modellen mer fokuserar på energieffektivitet än dynamisk prestanda.

Lightyear 0 har exempelvis en i elbilsvärlden ganska slö acceleration och oansenlig topphastighet. Snabbladdning är även det begränsat till 50 kW. Dock kontrar bilen med en räckvidd på 625 km ur ett 60 kWh stort batteri samt att man även i 110 km/h ska komma 560 km.

Men en av de viktigaste skillnaderna mellan den första ”flaggskeppsmodellen” och den bil man nu ska lansera är priset. Lightyear uppger att det kommer hamna ”under 40 000 euro” eller då motsvarande cirka 450 000 kronor.