LEDARE
”Försvaret av Sverige blir en ny uppgift för många teknikbolag”
Natointrädet leder till större investeringar i försvarsteknik. Nu förväntas i princip alla ansvarsfulla teknikföretag bidra till Sveriges försvarsförmåga, skriver Ny Tekniks chefredaktör Thomas Peterssohn.
Det här är en kommenterande text. Skribenten står för analys och eventuella åsikter.
I skuggan av den politiska Natoprocessen har en diskussion om försvarets tekniska förmåga vaknat till liv. Är vi rustade för framtidens krig? Hur blir försvaret mer innovativt?
Det räcker att blicka mot Ukraina för att börja fundera.
I takt med att de ryska angriparna skickar fram allt fler ålderdomliga konventionella vapen från sina lager har Ukrainas militär tvingats göra tvärtom – de har krokat arm med sin techindustri och börjat massproducera moderna drönare för både spaning och attack.
Floden av drönarteknik har dramatiskt ändrat spelreglerna på slagfältet. Det improviserade samarbetet med techbranschen har nyligen upphöjts till officiell försvarsstrategi. Över 200 teknikbolag producerar drönare i dag, jämfört med sju bolag under krigets första år och president Zelenskyj har satt målet en miljon producerade drönare 2024.
För några år sedan ville flera banker av hållbarhetsskäl inte tillåta sina aktiefonder att investera i Saab. Nu förväntas i princip alla ansvarsfulla teknikföretag bidra till Sveriges försvarsförmåga.
Ukraina visar att framtidens försvar handlar om ny teknik och nya samarbeten. Det är civila teknikföretag snarare än traditionell försvarsindustri som i dag sitter på innovationskapacitet inom sensorteknik, artificiell intelligens, autonoma system, kommunikationsteknik och materialteknik.
I Sverige höjs allt fler röster för dual use, det vill säga att kombinera civil och militär utveckling av teknik. Försvarsminister Pål Jonson vill öka Sveriges förmåga inom försvarsinnovation och har lanserat ett innovationsprogram för att främja civil-militära synergier.
När IVA nyligen arrangerade en rekordbesökt konferens om dual use var alla, från statssekreteraren till överbefälhavaren till Saabchefen, rörande eniga om att Sverige behöver den civila innovationsförmågan för att klara försvaret av Sverige.
Scenförändringen är anmärkningsvärd. För några år sedan ville flera banker av hållbarhetsskäl inte tillåta sina aktiefonder att investera i Saab. Nu förväntas i princip alla ansvarsfulla teknikföretag bidra till Sveriges försvarsförmåga.
Det är givetvis en positiv utveckling. Försvarsteknik är ingen ljusskygg verksamhet och civilt engagemang för att stärka försvaret ska premieras. Näringslivet är en omistlig kraft när frihet och demokrati ska försvaras.
Natointrädet leder till större investeringar i försvarsteknik. Investeringarna i startups inom defence tech mer än fördubblades både 2021 och 2022, enligt Financial Times, och Nato har lanserat innovationsprogrammet Diana och Nato Innovation Fund som ska investera 1 miljard euro i avancerad teknik.
Kan dual use bli en affärsmodell för svenska teknikföretag? Ny Tekniks konferens Försvarsförmåga arrangeras i Stockholm den 24 september.