”Effektbrist måste upp på agendan”

2018-02-07 14:59  
Linda Nohrstedt är reporter på Ny Teknik

KRÖNIKA. Svenska Kraftnät bedömer att södra Sverige kan drabbas av effektbrist i snitt 400 timmar per år från och med 2040, konstaterar Ny Tekniks reporter Linda Nohrstedt i sin krönika.

Jag hade just kommit tillbaka från ett reportage om effektbrist i elnätet. Då gick strömmen. Ironiskt, eller hur?

Det var den 18 januari klockan 16.30. Jag hade precis gått in på Ny Tekniks kontor i Stockholm efter en utfärd till Uppsala för att träffa deltagarna i projekt Väx El, som handlar om att elbilar och värmepumpar ska hjälpa till att motverka effektbrist i elnätet.

Jag hade inte varit på kontoret i mer än en kvart när det blev strömavbrott. Det var beckmörkt ute och likadant blev det inne.

Första reaktionen hos flera av oss var att våra halvskrivna artiklar hade gått förlorade.

Men som tur var fungerade vår internetuppkoppling via UPS:er (uninterrupted power supply). Min text fanns sparad och jag kunde fortsätta att arbeta på min batteridrivna laptop.

Nästa tanke var om jag skulle kunna ta mig hem med tunnelbanan.

En koll på elleverantörens Ellevios avbrottsinformation visade att det bara var Kungsholmen i Stockholm som var berörd av avbrottet. Visserligen omfattades 107 abonnenter, men tunnelbanan borde gå.

Dagen efter meddelade Ellevio att avbrottet berodde på ett kabelfel. Efter 2,5 timme var strömmen tillbaka genom att den matades en annan väg.

Händelsen illustrerar hur beroende vi har blivit av el. Utan el stannar i princip allt, konstaterar Energimyndigheten på sin hemsida. Om elförsörjningen plötsligt skulle upphöra skulle till exempel alla informationskanaler drabbas.

Därutöver tillkommer att över en miljon villor har värmepumpar och därmed är beroende av el för sin uppvärmning.

I södra och mellersta Sverige har många levande minnen av stormarna Gudrun och Per som slog till 2005 respektive 2007. Ungefär 730 000 elkunder blev utan ström under stormen Gudrun. För en del varade avbrottet i 45 dagar. Stormen Per ledde till att 440 000 elanvändare blev strömlösa. Som längst varade avbrottet tio dygn.

I efterhand har Energimyndigheten konstaterat att el- och värmeanvändare ofta inte känner till att de måste kunna klara sig själva om det blir störningar i el- och värmeförsörjningen. Därför är de dåligt rustade för avbrott.

Samtidigt kommer indikationer på att strömavbrott kan bli vanligare i framtiden. Svenska Kraftnät bedömer att södra Sverige kan drabbas av effektbrist i snitt 400 timmar per år från och med 2040.

Bedömningen finns i Svenska Kraftnäts systemutvecklingsplan och bygger på antagandet att kärnkraften har avvecklats till 2040.

Niclas Damsgaard, tillförordnad chef för Svenska Kraftnäts systemdivision, poängterar att bedömningen inte är en prognos utan ett referensscenario, framtaget för att visa var vi kan hamna om inga åtgärder vidtas.

Effektbrist kan hanteras genom att elproduktion ökar eller att elanvändning kopplas bort. Det senare kan till exempel göras genom att elintensiv industri stänger av vissa processer. Men om det inte räcker behöver andra elanvändare också stängas av.

Svenska Kraftnät räknar med att omkring 2 600 MW kommer att behövas år 2040 i form av flexibilitet, antingen ökad elproduktion eller minskad elanvändning. Dagens effektreserv är 750 MW.

Niclas Damsgaard är förtröstansfull över att nödvändig flexibilitet kommer att skapas. Helt enkelt för att vi inte accepterar strömavbrott.

Systemutvecklingsplanen publicerades i november förra året och har inte blivit särskilt uppmärksammad.

Oavsett om man har Niclas Damsgaards till- tro eller inte är det dags att risken för effektbrist börjar diskuteras. Eftersom vi tar elektricitet för givet.                      

Linda Nohrstedt

Mer om: Elnät

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer