Karriär

Hybridarbete kan leda till revansch för aktivitetsbaserade kontor

Många har åsikter om aktivitetsbaserade kontor. Foto: Daniel Blomberg
I det nya kontoret, Regionens hus, har cirka 1500 tjänstemän från 15 olika förvaltningar och bolag samlats för att jobba på ett aktivitetsbaserat sätt. Foto: Västra Götalandsregionen
Maral Babapour Chafi, forskare på Institutet för stressmedicin vid Västra Götalandsregionen. Foto: Catharina Fyrberg

Pandemin har medfört nya arbetssätt och kanske kommer fler nu att få upp ögonen för aktivitetsbaserade kontor. Det tror forskaren Maral Babapour Chafi som leder ett projekt om aktivitetsbaserade arbetssätt i Västra Götalandsregionen.

Publicerad

Aktivitetsbaserade kontor väcker ofta heta känslor, främst för att de anses ge sämre möjligheter till avskildhet och koncentration. Men trenden med ökat distansarbete kan innebära ett uppsving för den omdebatterade kontorsformen, där personliga skrivbord saknas och jobbaktiviteter sker i anpassade zoner.

– Jag tror att acceptansen för dessa kontor blir större om man bara är på plats en eller två dagar, man förväntar sig inte att ha en egen plats. Även utifrån ett hållbarhetsperspektiv tror jag att fler är beredda att dela resurser framöver. Därför kan aktivitetsbaserade kontor bli mer populära, säger Maral Babapour Chafi, forskare på Institutet för stressmedicin vid Västra Götalandsregionen.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här