Karriär

”Vi hjälper utbrända återskapa balansen”

Publicerad
De första tre dagarnaefter att press-meddelandet hade gått ut, ringde 140 personer och ville komma hit för att få behandling.

- Vi var inte alls beredda på en sådan rusning, berättar Aleksander Perski. Det här är ju ett forskningsprojekt, och de flesta platserna var inbokade redan i förväg.

Aleksander Perski är docent i medicinsk psykologi vid Karolinska Institutet. Han är chef för den nya Stressmottagningen, som just har öppnat i institutets lokaler i Solna.

Stressmottagningen är ett experiment. Under två år ska Aleksander Perski och hans medarbetare testa en ny modell för att hjälpa människor som blivit sjuka av stressen i arbetslivet. Vanliga diagnoser är utbrändhet, depression och ångest.

- Det handlar om människor som drivits eller drivit sig själva extremt långt åt något håll, säger han. Vår behandling går ut på att hjälpa dem att återskapa balansen i livet och i själen.

Behandlingsprogrammet, vars detaljer skräddarsys för varje patient, blandar västerländsk skolmedicin och psykoterapi med österländska inslag som akupunktur och Qi Gong.

Resultaten ska utvärderas vetenskapligt och jämföras med andra behandlingsmodeller. Något flum är det inte frågan om, understryker Aleksander Perski.

- Bakom akupunktur, till exempel, finns en kunskap som utvecklats under flera tusen år. Det är vetenskap, även om det inte är det i västerländsk mening.

Så är det också en verklig expert som står för den: Taizan Meguro, en japansk akupunkturmästare som är verksam i Stockholm. Taizan Meguro tar emot sina patienter i samma rum som mottagningens läkare använder för medicinska undersökningar. Rummet är luftigt och målat i en mild gul nyans. De skrämmande apparater och instrument som brukar belamra vanliga undersökningsrum är bortrensade; rummet utstrålar enkelhet och lugn.

Alla behandlingsrummen är inredda och färgsatta för att undvika visuella påfrestningar. Samtalsrummet för psykoterapi är svalt blått, en skål med vackra stenar och snäckor står på bordet, och grupprummet är varmt ockra.

- I eftermiddag kommer en grupp på åtta personer hit för att prata om livet, säger Aleksander Perski när vi stannar till där.

- Den gruppen består av människor som fortfarande jobbar men som börjar gå ner sig. Det kan vara ingen-jören som känner att siffrorna börjar snurra runt eller advokaten som inte längre förstår vad klienten säger.

- Men många av dem vi ska behandla är långtidssjukskriva för stressrelaterade besvär.

Flera undersökningar visar att sådana sjukskrivningar ökar mycket snabbt i Sverige.

Förra året upptäckte försäkringsbolaget SPP, till exempel, att antalet privatanställda tjänstemän som är långtidssjukskrivna för psykiska besvär nästan hade fördubblats på ett år.

Depressioner och stress var de vanligaste orsakerna, och oftast var det arbetet som hade utlöst besvären (NyT 1999:48). Därför går SPP nu vidare och finansierar forskning om hur man ska behandla sådana besvär. Aleksander Perskis mottagning är ett exempel på det. Ett annat är ett stort försök, lett av professorerna Marie Åsberg och Åke Nygren på Karolinska Institutet, där man testar och utvärderar olika former av målinriktad psykoterapi.

Under försöksperioden är patienterna på Stressmottagningen tjänstemän som är försäkrade i SPP, och det är SPP som betalar deras behandling.

Aleksander Perski räknar med att kunna ta emot omkring hundra patienter om året. En typisk behandlingstid kommer att vara omkring ett år: första halvåret kommer man till mottagningen 1-2 gånger i veckan, och därefter glesare för uppföljningar.

Arbetslivet har förändrats snabbt, och de nya IT-företagen går i spetsen. Det finns mycket positivt i den utvecklingen, anser Aleksander Perski. Men man måste lära sig att hantera den nya tekniken på rätt sätt.

- I de nya IT-företagen suddas gränserna ut mellan arbete och fritid: man kan jobba jämt. Gamla regler och strukturer försvinner, och var och en måste så att säga "hitta på" sitt eget jobb.

- För 40- och 50-talister är det en stor omställning. De unga, som kommer direkt in i det nya, kanske klarar det en tid. Men det finns en gräns.