Karriär
Våga bli din egen chef
Strunta i chefen. Bli din egen. Det behövs ingen unik uppfinning av typen hjulet. Tänk marknad i stället.
Att tjäna pengar på en uppfinning kan vara lika svårt som att vinna högsta vinsten i ett lotteri. Så sitt inte och önska att du hade kommit på post-it-lappen, utan titta på marknaden. Vad finns redan som man kan utveckla till något bättre? Använda på något annat sätt? Distribuera på nytt sätt?
Utgå från något som folk redan är villiga att betala för hellre än att slita med att få dem att känna behov av något helt nytt. Eller fråga dig vad det är du själv saknar på marknaden.
- Det viktigaste är att du är övertygad om att det du gör är något vettigt, något som behövs, där du kan tillföra något.
Det säger Mats Leijon, serieentreprenör och professor i elektricitetslära vid Uppsala universitet. Han har 218 patent och håller igång sex företag, som han har startat kring sin forskning i elproduktion.
- Det är tufft att starta företag, och det är learning by doing som gäller. Är man inte beredd att satsa helhjärtat är det ingen idé. Visst kan man ha lite tur också, det har jag haft, men det är inget att utgå ifrån.
Mats Leijon kom till Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet 2000-2001 efter 13 år i industrin, bland annat den rekordsnabba utvecklingen av högspänningsgeneratorn Powerformer på ABB.
- Det var många som tyckte att jag var konstig när jag sa att vi skulle hålla på med elproduktion, det var för traditionellt, vi var mitt inne i it-bubblan då.
Vad Mats Leijon gjorde var helt enkelt att studera marknaden.
- Elproduktion är så otroligt stort marknadsmässigt, det är förvånande att inte många har gjort det tidigare.
- Här finns det knutar att lösa för en ingenjör. Elproduktion är inte alls ett samhällsproblem eller politiskt, utan ett problem för ingenjörer.
Till skillnad från hur snacket går anser Mats Leijon att det finns gott om duktiga forskare, som skulle kunna starta eget.
- De som är duktiga professorer skulle också vara bra företagare, det handlar om att leverera. De engagerar sig helhjärtat i sina kolleger, doktorander och sitt vetenskapsområde oavsett tiden på dygnet, precis som en hängiven företagare. De kan rädda komplicerad verksamhet tillsammans med sin forskargrupp. De har de egenskaper som behövs. Om deras målsättning var företagande, skulle de sköta det lika strålande. Det är bättre att lära dessa forskare som har drivkraften att göra affärer, än att försöka få affärsmän att ta hand om drivkraften.