Tanka ljus på lunchen

2014-02-20 10:18  
Ny Tekniks Elisabeth Vene hjälper kroppen att reglera melatoninproduktionen med en lunchpromenad. Foto: Jörgen Appelgren

En halvtimmes promenad hjälper dig att sova bättre på natten.<br/> – Exponeringen för dagsljus gör att du blir piggare på dagen. Men också att du bildar mer av sömnhormonet melatonin till natten, säger Per Nylén, forskare och Arbetsmiljöverkets expert på ljusergonomi.

Trettio procent av alla vuxna har sömnstörningar. En del av förklaringen kan vara för lite dagsljus, säger Per Nylén. Det ljus vi har på arbetsplatserna är ofta varmt och trivsamt. Men det innehåller för lite av de blå våglängderna som sänker halterna av melatonin på dagtid.

Styrkan på det artificiella ljuset är densamma hela dagen, liksom infallsvinkeln och färgtemperaturen. Också därför är det bra med dagsljus. Solen står olika högt, ljusstyrkan och färgtemperaturen varierar och ger input till kroppen att synkronisera dygnsrytmen.

– Därför ökar vi på Arbetsmiljö­verket trycket på efterlevnaden av kravet på dagsljus och utblick på arbetsplatsen, säger Per Nylén.

Dynamisk belysning på arbets­platsen är ett sätt att få det lite mer varierat. Datorprogram styr färgtemperaturen från lysrören och kan efterlikna en solig dag eller att solen går i moln.

– Det är ett steg i rätt riktning, men det finns väldigt lite forskning på vad det skulle få för effekter, säger Nylén.

Han håller i ett forskningsprojekt på KTH, Kungliga Tekniska hög­skolan, som ska titta på om lysdiodplattor på stora takytor kan ge lite mer himmelskt ljus.

– Lysdioder kan arrangeras så att den vertikala belysningen ökar utan att blända, vilket är svårt i kontorslandskap.

Solljusets uv-strålar får huden att bilda livsviktigt D-vitamin. Det får ske utomhus.

– Det skulle medföra en onödig cancerrisk att inkludera uv-strålning i inomhusbelysningen. Vi får mer än tillräckligt utomhus, säger Per Nylén.

Kolla ditt ljus med Arbetsmiljöverkets nya app

Arbetsmiljöverket har gjort en ljusapp för Iphone som kan laddas hem via Appstore/Arbetsmiljöverket.

Ljusappen mäter ljuset på arbetsplatsen och innehåller tio olika arbetsplatser som man kan jämföra med.

”Tänk på att god belysning är mycket mer än bara luxvärden”, säger Per Nylén, forskare och expert på ljusergonomi.

Så mycket lux är det ...

En solig dag på stranden: minst 30 000 lux.

En gråmulen februaridag i Stockholm: 1 000–3 000 lux.

En normalbelyst kontors­arbetsplats: 500 lux.

Elisabeth Vene

Mer om: Solljus

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt