Karriär

Sök jobb och bli grillad i grupp

Gruppgrillning
Gruppgrillning

Om en ordinär jobbintervju kan kännas skräckinjagande är det inget mot hur det blir, om den amerikanska trenden slår igenom: gruppgrillning.

Publicerad

Tio människor uppradade som konståkningsdomare. Alla ska de ställa frågor till dig och bedöma hur du uppför dig. Det har länge varit en populär gallringsmetod på universitet och i ideella organisationer, skriver The Wall Street Journal. Då har samförstånd varit den enande tanken bakom intervjuförfarandet. Nu handlar det om att tio par ögon ser mer än ett, och att man därför kan få desto fler infallsvinklar på kandidaten.

- Första gången blir man lite ställd, säger Scott Erker på Development Dimensions International, en ledarskapskonsultfirma i Pittsburgh. Han tycker att gruppgrillning är en bra metod för att se om kandidaten är bra på att agera i grupp, en viktig förmåga i många jobb. Fram till för fem år sedan var metoden sällsynt på företaget, men nu används den i hälften av fallen.

Om man vet att man kommer att utsättas för en sådan här panelutfrågning är det säkrast att förebereda sig väl. Man ska förstås plugga in sig ordentligt på själva företaget och ha synpunkter. Om man dessutom tränar in vad alla heter och vad de gör samt gärna lite extra information om rekryterarnas specialintressen, har man chansen att imponera på juryn.

Kom ihåg att skaka hand med alla och håll noga ögonkontakt med var och en som du talar med, manar experten.