Karriär
Se himlen genom
ett teleskop i helgen
Foto: NASA
2-5 april är det dags för "100 timmar astronomi". Landets högskolor och universitet öppnar dörrarna till sina observatorium.
Det globala arrangemanget ”100 timmar astronomi” har som mål att så många som möjligt under en vecka i april ska få titta ut mot rymden genom ett teleskop.
Många av landets högskolor och universitet deltar.
Stockholms universitet och KTHöppnar dörrarna till AlbaNova-teleskopet, ett av de största optiska teleskopen i landet.
Det väger 2,3 ton och har en spegeldiameter av en meter och en brännvidd av hela elva meter. I vanliga fall används det mest inom astronomi för att utveckla och prova instrument och kamerautrustning.
Mittuniversitetet har valt att bjuda in till en teleskopträff på en stor äng. På Södra berget i Sundsvall kan amatörastronomer tillsammans med astronomer från Mittuniversitetet titta på och prata om stjärnhimlen.
PåÅngströmlaberatiorietbjuder Uppsala universitet in till visning av Westerlundteleskopet, ett modernt datorstyrt teleskop med en spegeldiameter av 0,9 meter. I södra Sverige ska Instutionen för astronomi vid Lunds universitet duka upp med demonstrationer av månkratrar och supernovor under veckan.
Chalmers tekniska högskoladeltar i projektet "Round the world in 80 telescopes" som är en del av "100 timmar astronomi".
På Onsala rymdobservatorium visar Chalmers en demonstration av e-VLBI, som står för "electronic Very Long Baseline Interferometry" och är en teknik som gör det möjligt att studera mycket avlägsna supermassiva svarta hål.
Mätningar från teleskop på olika platser i världen samkörs via optiska höghastighetsnät och på så sätt skapas ett virtuellt jättetelskop. I realtid kan man med hjälp av tekniken studera rymden i upplösningar som är upp till hundra gånger bättre än med de bästa optiska teleskopen.
I projektet "Round the world in 80 telescopes" deltar förutom observatoriet i Onsala även teleskop från flera andra platser i världen så somCambridge, England ochSheshan, Kina.
Astronomiåret
2009 har av FN proklamerats som det Internationella Astronomiåret. Det firas med anledning av de epokgörande och omskakande följderna av att Galileo Galilei år 1609 påbörjade systematiska studier av solen, månar, planeter och stjärnor genom att observera med teleskop.