Karriär

Så undviker du att bli en tyst mus på hybridmötet

Tyst som en mus under hybridmötet? Så här tar du dig in i matchen. Foto: Unsplash
Tyst som en mus under hybridmötet? Så här tar du dig in i matchen. Foto: Unsplash

Att göra rösten hörd under möten när du deltar på distans kan vara knepigt. Men det finns sätt att öka den virtuella närvaron.

Publicerad

Nu planerar många företag hybridmodeller där distansarbete kommer att varvas med kontorsjobb. Men när teammedlemmar får olika förutsättningar att kommunicera på möten finns en risk att distansjobbarna hamnar i skymundan. Därför behöver både chefer och medarbetare tänka till för att mötena ska fungera bra. Det menar Karin Reed, chefscoach och medförfattare till boken "Suddenly virtual: How to make remote meetings work” i en artikel i tidningen Business Insider.

Här är hennes tips för att stärka distansjobbarnas närvaro under hybridmöten:

Glöm inte kameran

Chefer har det övergripande ansvaret för att allas röster ska höras, men före ett hybridmöte bör även en överenskommelse finnas i teamet kring förväntningar och samtalsrundor. Som enskild medarbetare gäller det att själv vara på alerten och se till att skapa så stor närvaro som möjligt, exempelvis genom att alltid ha kameran på.

Teammedlem i rummet

Det kan vara fördelaktigt att alliera sig med en teammedlem som är på plats på kontoret och kan dra in dig i samtalet. Det är också viktigt att tänka på hur du deltar icke-verbalt. Utnyttja de verktyg som finns att tillgå. Att använda chattfunktioner och höja din virtuella hand är två bra sätt att öka den digitala närvaron.

Lufta dina känslor

En utmaning som virtuella mötesdeltagare måste övervinna är att kroppsspråk och andra icke-verbala ledtrådar är svåra att tolka. Låt därför andra medarbetare veta hur du känner inför saker och ting även om du sitter på distans. Att uttrycka känslor verbalt gör att andra förstår ditt budskap bättre.

Bra belysning

Hur du ser ut på skärmen är viktigt. Detta handlar inte om fåfänga utan är ett sätt att visa respekt för andra mötesdeltagare. Ha alltid bra belysning, visa hela ansiktet och så mycket som möjligt av kroppen. Är ansiktet i skugga blir det svårare att uppfatta och tolka ditt kroppsspråk.