Experter tipsar: Så hanterar du en slöfock på jobbet

2021-05-28 08:13  
Har du en kollega som inte presterar på jobbet, och drabbar det dig? Så här kan du hantera situationen. Foto: Science Photo Library

Har du en kollega som är lat och inte tar tillräckligt med ansvar för gemensamma projekt? Slöfockar kan finnas på alla arbetsplatser, men deras beteende riskerar inte bara att slå tillbaka mot dem själva.

En kollega som inte drar sitt strå till stacken, gör misstag, inte klarar deadlines eller är allmänt lat kan förstås vara irriterande. Men om en underpresterande kollega även sänker dina egna resultat och påverkar din karriärutveckling kan det vara läge att göra något åt saken.   

Tidningen Harvard Business Review har pratat med experter inom företagsledning och organisationsförändring som pekar ut några vägar framåt för att hantera situationen.

Sätt fingret på problemet 

Ta ett steg tillbaka och analysera orsaken till beteendet. Beror kollegans bristfälliga prestationer på inkompetens eller är det resursbrist som ligger bakom? Har beteendet pågått länge kan det vara svårare att bryta mönstret, men beror svajiga resultat på att personen är ny på jobbet kan det lösa sig med tiden. När du fått en bred bild av situationen kan du fundera på vad du kan göra för att förbättra den.

Läs mer: Tekniken som tar hemmakontoret till nästa nivå

Självrannsakan 

Fundera över ditt eget beteende och hur andra uppfattar dig. Bidrar du rent av till problemet? Kanske skickar du oavsiktliga signaler att du är smartare, snabbare och en större tillgång för företaget. Det kan upplevas som hotfullt. Det är bättre att signalera att ni har olika färdigheter men kompletterar varandra, och att ni därför kan bli framgångsrika tillsammans. 

Prata med kollegan 

Du kan i vänlig ton höra dig för varför prestationerna haltar. Kanske pågår något i privatlivet som påverkar jobbet. Utsikten att det kommer att bli bättre kan få dig att hålla ut ett tag. Du kan också erbjuda hjälp med uppgifter och därmed underlätta för kollegan, men var tydlig med att det är en tillfällig insats.  

Prata med chefen – men väg dina ord 

Om du klagar på en kollega inför din chef kan du framstå som gnällig. Istället för att peka ut en medarbetares brister kan du nämna att du tvingas ägna dig åt saker som ligger utanför ditt ansvarsområde, och att detta påverkar din egen prestation. Det kan skynda på lösningar eftersom chefen har ett intresse av att du kan utföra ditt jobb.

Läs mer: Studie: Distansarbete gör oss mer produktiva

Tydliga roller och ansvar 

Ett sätt att undvika att du själv dras ner av en kollegas mindre pigga inställning till jobbet är att se till att förväntningar, roller och ledarskap är tydligt definierade inom ett gemensamt projekt. Då vet chefen vem som är ansvarig för varje delleverans. Du kan även be om gemensam feedback på slutresultatet. Det kan öka motivationen från en underpresterande kollega.  

Förändra dynamiken

Försök att få med en tredje person i gemensamma projekt, om det är möjligt. Det kan förändra en obalanserad dynamik eller dålig personkemi, men också tillföra energi, kreativitet och ökat förtroende i er jobbrelation.  

Det är också bra att odla relationer till medarbetare på andra avdelningar. Genom ett stort nätverk kan du bygga ett gott rykte utanför ditt team. 

Skydda inte en slöfock 

Förenkla inte för en slöfock genom att täcka upp för misstag eller inkompetens. Det är inte hållbart i längden och kan leda till en giftig miljö för dig och ditt team. Om dina resultat ständigt dras ner på grund av kollegans negativa inverkan, och ingen förbättring sker, kan det vara läge att leta efter nytt jobb eller försöka byta till en annan avdelning på företaget.  

Charlotte Delaryd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt