KARRIÄR

Så stoppar du ”mötesdödaren” på din arbetsplats

Medarbetare som kör över sina kollegors idéer med överdriven negativism riskerar att döda både öppenhet och kreativitet på arbetsplatsen. Så här sätter du stopp.

Det är aldrig fel att ge rimlig feedback eller att vara oense. Det kan dock finnas behov av att sätta stopp när presentationer eller nya idéer bemöts med alltför aggressiv kritik av en medarbetare, det skriver Art Markman, doktorand i psykologi, i en artikel i Fast Company. Här är tre tips för hur du hantera ”mötesdödaren”:

”Keep calm and carry on”. Det svåra med att hantera en aggressiv person är den mänskliga instinkten att spegla beteende och samtalston hos de människor vi interagerar med. När du ska bemöta den som är uppjagad gäller det därför att göra det med ett medvetet lugn. Kanske kan du inleda med att bekräfta de delar av personens argumentation som kan finnas poänger i – den som känner sig lyssnad på har större chans att lugna ner sig. Det viktigaste är att gå in med en lugn energi, vare sig det är din egen eller en kollegas presentation du försöker rädda, förklarar Markman.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer? Aktivera ditt konto här