Karriär

Så kommer du igång med kompetensutveckling

Börja med att välja klokt. Fundera på vad som skulle kunna ge din karriär ett lyft, menar karriärexperten. Foto: Unsplash
Börja med att välja klokt. Fundera på vad som skulle kunna ge din karriär ett lyft, menar karriärexperten. Foto: Unsplash

Känns vägen mot ny kunskap som en uppförsbacke snarare än en raksträcka som under tidiga studieår? Så här kan du hitta motivationen och komma igång.

Publicerad

Det kan vara lätt att fastna i dagliga jobbrutiner utan att tänka på hur vi kan växa inom våra yrkesroller. Det kan leda till stagnation som förstärker känslan av motighet inför att sätta sig på skolbänken igen. Men enligt karriärexperten William Arruda är det viktigt att inse att det aldrig är försent att skaffa nya kunskaper och karriärutveckla sig. I Forbes ger han några tips för att komma igång: 

Inventera kompetensbehov

Börja med att välja klokt. Fundera på vad som skulle kunna ge din karriär ett lyft. Tänk igenom vilken kompetens som efterfrågas av exempelvis kunder, eller vill du kanske bli en bättre ledare? Gör en lista över vilka kunskaper som kan vara värda att investera i, inte bara för att få en högre lön utan också för din personliga självkänsla. Ett tips är att ta hjälp av personer som känner dig väl för att bena ut dina styrkor. 

Sätt realistiska mål

Undvik frestelsen att ha en mållinje långt fram i tiden. Utvecklingsmål kan vara små eller stora, men se till att de är avgränsade, tidsbundna, mätbara, relevanta och möjliga att nå. Det är också bra att bryta ner mål i mindre delar eftersom det då blir enklare att hålla rak kurs och behålla motivationen. Utvärdera dina framsteg under vägen, men var inte för hård mot dig själv.

Hitta förebilder

Att låta erfarna yrkespersoner förmedla kunskap och karriärråd är alltid en bra väg. Hör dig för om det finns möjlighet till mentorskap inom ditt företag eller genom ditt Linkedin-nätverk. Här kan du närma dig en mentor som har uppnått ett yrkesmål du strävar efter, men som också kan bidra till din egen entusiasm att lära. Dra dig inte för att fråga respekterade kollegor, som troligen bara blir glada att få dela med sig av sin erfarenhet.