Så kan du fundera på framtiden i tider av oro

2020-03-25 13:46  
Foto: Martin Barraud

Att tänka på karriären står troligen inte högst på listan i tider av osäkerhet, men det går att kanalisera oro för framtiden till något produktivt. Här är tre sätt.

Det är lätt att bli förlamad av oro för att förlora jobbet när det råder stor ekonomisk osäkerhet, och att skydda försörjningen under pågående pandemi bör vara högsta prioritet, menar karriärcoachen Kourtney Whitehead i en artikel i Forbes. Men trots stora störningar i vardagslivet, och ett mindre bra läge för många att söka nytt jobb, behöver du inte stoppa alla tankar på framtiden. Här är hennes tips:

Ta ansvar och visa ledarskap

Nuvarande situation leder oundvikligen till många problem som ska hanteras av företag. Beroende på din roll kan du bli ombedd att se till att verksamheten flyter på eller ta hand om kundbehov. Ta egna initiativ, tillför värde och hitta lösningar på problem där du kan. Ditt stöd kommer att behövas, och i svåra tider kan utmaningar vara ett tillfälle att visa gott ledarskap.

Läs mer: Uppsagd Volvo-konsult: ”Vi försöker hjälpa varandra”

Fyll sociala luckor med projekt

När din kalender inte fylls av resor, evenemang och aktiviteter kan du få både tid och möjlighet att ta ut en ny riktning för din karriär. Tänk på undanskuffade drömmar eller projekt, som att exempelvis vidareutbilda dig. Börja med att göra en lista över små, men konkreta, åtgärder som kan leda framåt på sikt. Kom ihåg att du inte behöver lansera eller avsluta någonting under den närmaste tiden.

Bry dig om ditt nätverk

Ett starkt nätverk är nyckeln till din framtida karriär. Nu kan utrymme finnas att ägna sig mer åt det. I tider av social distans kan personliga mejl eller mess vara ett sätt att visa att du bry dig om andra och stärka relationer. Även sociala medier är ett bra sätt att hålla kontakten under en svår situation. Mer än någonsin behövs meningsfulla inlägg med positiva och intressanta perspektiv. Du kan också passa på att fräscha upp dina olika konton.

Charlotte Delaryd

Mer om: Karriärtips

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt