Karriär
Nya regler för de sjukskrivna - igen
Johanna Kronlid, chefredaktör på Lag&Avtal och Arbetarskydd.
Det är inte lätt att vara sjuk i ett land där reglerna om sjukskrivning ändras vart och vartannat år. Nu är det dags igen. Från och med årsskiftet träder nya bestämmelser i kraft.
Precis som vid tidigare förändringar varnas det vilt för svåra effekter för de långtidssjukskrivna. Den här gången kan varningarna vara befogade.
Dels kommer arbetsförmågan hos den sjuka att prövas mot hela arbetsmarknaden. Om du inte kan jobba som ingenjör kanske du i alla fall orkar med att vara brevbärare.
Dels inträffar förändringarna mitt i en mycket djup lågkonjunktur. De som har en lång period av sjukdom bakom sig ska ge sig ut tävla om jobben med yngre, piggare och attraktivare konkurrenter.
Så här ser de nya reglerna ut:
Före den nittionde dagen av sjukskrivningen ska arbetsförmågan i det ordinarie arbetet prövas. Under nästa tremånadersperiod ska det utredas om den sjukskrivna klarar ett annat jobb hos sin arbetsgivare.
Nästa halvår ska arbetsförmågan prövas mot hela arbetsmarknaden. Det är då sjukpenningen kan dras in om bedömningen görs att du som är sjuk fixar något annat enklare jobb hos någon annan arbetsgivare.
Föreställ dig följande scenario: Ett företag med 50 anställda får plötsligt tillbaka sju långtidssjukskrivna som fått sin sjukpenning indragen. Ingen av dessa sju klarar sina gamla arbetsuppgifter. De har varit borta länge från jobbet och inte hängt med i utvecklingen.
Arbetsgivaren måste rehabilitera eller omplacera. Det som många varnar för är att arbetsgivare i stället ska tvingas att säga upp sjukskrivna.
Nu är det inte tillåtet att säga upp på grund av sjukdom i Sverige. I de fall som prövats har Arbetsdomstolen ställt höga krav på omplacering och rehabiliterande insatser. I de få fall där domstolen okejat en uppsägning har den sjuka inte deltagit tillräckligt aktivt i rehabiliteringen. Men det kan också ha varit omöjligt för arbetsgivaren att ordna arbetsuppgifter som fungerar för till exempel en utbränd med en varaktigt nedsatt arbetsförmåga.
Det kryphålet kan möjligen bli större nu.