Karriär

Misstagen under videointervjun som kan sänka dina jobbchanser

Det har blivit allt vanligare med arbetsintervjuer online. Här är misstagen du bör undvika. Foto: Pexels
Det har blivit allt vanligare med arbetsintervjuer online. Här är misstagen du bör undvika. Foto: Pexels

Kanske känns det mer bekvämt med en jobbintervju hemma i vardagsrummet än att möta rekryterarna personligen. Men videoformatet rymmer sina egna utmaningar.

Publicerad

Videointervjuer har blivit det nya normala under pandemin, men här finns också en rad fallgropar som kan kosta dig drömjobbet. Sajten Fast Company har pratat med karriärexperter som tipsar om följande misstag att undvika: 

Teknikstrul

Tekniska tabbar eller dålig koll på videofunktioner under intervjun kan vara början till slutet. Se därför till att du är bekväm med den plattform som används. Om du har möjlighet kan en övningsrunda med en vän eller familjemedlemmar vara bra före intervjun. 

Olämplig bakgrund

Sätt på kameran och kolla hur din videobakgrund ser ut. Rensa bort allt som kan vara störande eller distraherande. Intressant konst kan fungera som ett samtalsämne, men en stökig bokhylla i bakgrunden är mindre lämplig.  

Stil och utseende

Kanske har du tänkt ut en snygg och passande outfit, men testa först hur kläder och färger fungerar genom en kameralins. Var noga med att inget i klädseln sticker ut på ett negativt sätt. Skippa bylsiga plagg och tänk även på belysningen för att ditt ansikte ska synas bra. 

Relationsbygge

Den gyllene regeln om det sekundsnabba första intrycket gäller även för videointervjuer. Ta vara på möjligheten att småprata för att bryta isen medan andra deltagare ansluter till mötet. Det kan göra stor skillnad för hur du uppfattas. 

Nervösa rörelser

Vi kan signalera nervositet genom att göra omedvetna rörelser, exempelvis pilla i ansiktet. Detta kan undvikas genom att låta händerna vila på en plats utanför kamerans blickfång. Däremot bör du inte sitta blickstilla hela tiden, att använda kroppsspråk och gester kan vara ett sätt att kontrollera nervösa rörelser.  

Hållningen 

Att sitta som en hösäck ger inget bra intryck. Överväg att stå under intervjun eftersom det förbättrar hållningen, underlättar andning och ger bättre energi. Sitt upprätt om du inte har möjlighet att stå. Ha även ögonkontakt med intervjuarna, det signalerar engagemang. 

Logga ut

Gör inte misstaget att fälla en kommentar eller sucka djupt när du tror att videosamtalet är avslutat – kanske har du bara missat att logga ut. Kontrollera noggrant att du har lämnat samtalet och inte syns i bild när intervjun är över. Du vill inte att en grimas är det sista som intervjuarna ser.