Karriär

Malmer Stenergard lovar att underlätta för arbetskraftsinvandring

Maria Malmer Stenegard (M) under en pressträff om att minska asylinvandringen. Foto: FERNVALL LOTTE/Aftonbladet/TT
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M). Foto: Wiktor Nummelin/TT
Från vänster: Li Ljungberg, ansvarig för talangattraktion på Teknikföretagen, och Maria Signal Martebo, vd på Alstom. Foto: Teknikföretagen och Alstom

Svenska teknikbolag skriker efter kompetens från utlandet. Men hittills är de konkreta förslagen från regeringen få för hur situationen ska förbättras. I en intervju med Ny Teknik säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) att hon vill ta sig an långa handläggningstider och hon menar att SD inte kommer att stå i vägen för politik som syftar till en ökad kompetensinvandring.

Publicerad

Maria Malmer Stenergard talar gärna om det paradigmskifte som ska ske inom migrationspolitiken. För henne och nya regeringen med L och KD, och ett samarbete med Sverigedemokraterna i enlighet med Tidöavtalet, betyder det åtgärder som syftar till att minska invandringen till betydlig lägre nivåer än i dag.

Samtidigt är svenska företag, inte minst de som arbetar inom elektrifiering och digitalisering, i stort behov av kvalificerad arbetskraft från länder utanför EU. I en debattartikel i GP krävde bland annat Teknikföretagen och Tech Sverige en ”talangexpress” – en extra snabb handläggning hos Migrationsverket – för ”kunskapsintensiva” företag.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här