Ja, väldigt många multitaskar under videomöten

2021-05-24 11:28  
Studien kanske bekräftar vad du haft på känn? Väldigt många multitaskar under videomöten. Foto: Pexels

Frestas du att skicka e-post eller putsa lite på en power point-presentation under virtuella möten? Då är du inte ensam visar en undersökning. 

En undersökning som Microsoft genomfört bland 100 000 anställda i USA visar att en hel del multitasking pågår under digitala möten, rapporterar Wired

Forskare har tittat på loggar för e-post och molnbaserade filer som powerpoint-presentationer och exceldokument för att få en uppfattning om vad som pågår parallellt med möten. Det visade sig att i 30 procent av mötena passade exempelvis deltagarna på att skicka e-post.

Multitasking är vanligast under långa möten med många deltagare. Det är sex gånger vanligare i möten som är längre än 80 minuter jämfört med möten som varar ungefär 20 minuter. Särskilt morgonmöten tycks locka till sidoaktiviter. Benägenheten att göra fler saker samtidigt är även vanligare i återkommande möten än i tillfälliga möten.

Läs mer: Så väljer du rätt hörlurar till videomötet

Studien föreslår att multitasking är en strategi för att skydda sig mentalt från alltför många och långa videomöten, men också ett sätt att hinna med övrigt jobb. 

– Människor verkar ha fått mindre tid att fokusera på sitt jobb och därför fått en vana att göra fler saker samtidigt för att komma ikapp, säger Microsoft-forskaren Hancheng Cao till Wired.

Mer produktiva

Vittnesmål från företagets medarbetare visar att 15 procent upplevde att multitasking gör dem mer produktiva. Sidoaktiviteter som att anteckna och kolla dokument som diskuteras under ett möte hjälper dessutom anställda att behålla fokus.

Loggarna visar dock att anställda även tränade och ägnade sig åt distraktioner i form av videospel.

Om de även läser e-post och ägnar sig åt sociala medier under videomötena gick däremot inte att mäta i undersökningen, som Microsofts forskare gjort i samarbete med Amazon och University College London. 

Charlotte Delaryd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt