Karriär

”Ingenjörer har andra krav”

Ingenjörer är ofta chefer. Men få har kunskap i att leda. Psykologen Birgitta Ahltorp lär ut processledning, anpassad för skeptiska tekniker.

Publicerad

Efter att ha besökt och föreläst för sistaårsstudenter på bland annat väg- och vattenutbildningar slogs Birgitta Ahltorp av en sak:

- De hade liten kunskap om ledarskap, trots att många av dem ska bli chefer. Det är anmärkningsvärt, säger hon.

I cirka 30 år har Birgitta Ahltorp jobbat som psykolog och ledarskapskonsult. Ett antal yrkesgrupper har lärt sig processledning av henne. I flera omgångar har hon haft kurser för chefer inom byggbranschen.

- Därför har jag kunnat jämföra olika grupper. Jag har sett att ingenjörer har andra krav. De är oftast skeptiska och vill ha metoder som ger snabbt resultat. De har ofta svårt att se nyttan med sådant som har med mellanmänskliga relationer att göra, säger hon.

Processledarskap handlar bland annat om att kunna leda grupper. Som ledare ska du underlätta processen så att gruppens deltagare, maximalt kan tillvarata varandras kompetenser. Deltagare i processledarkurser får också sina starka sidor som ledare inringade, och deras utvecklingsmöjligheter tas fram. Med sina erfarenheter i att leda processledarutbildningar, har Birgitta Ahltorp utformat kurser, speciellt utformade för ingenjörer och tekniker.

- Kurserna har ofta kortare föreläsningspass, jämfört med passen för andra yrkesgrupper eftersom ingenjörer snabbt vill ha praktiska verktyg, säger hon.

Ingenjörernas inledande skepsis byts dock ofta ut, när de inser att kunskapen är användbar i praktiken.

- Min erfarenhet är att när man väl fått legitimitet om användbarheten i detta, så är beredvilligheten att lära mera om beteendevetenskap nästan översvallande, säger hon.

Och den entusiasmen kan behövas, anser Birgitta Ahltorp. Hon pekar på byggbranschens allt vanligare sätt att arbeta i form av partnering. Byggherrar och entreprenörer samarbetar mer från början i olika projekt, vilket i sin tur kräver kompetens i processledning.

- Jag har anlitats av byggföretag för att utbilda processledare. Det har varit ”glada ingenjörer” som vill lära sig mer om hur människor arbetar i grupp och hur man gör för att få alla med på tåget, säger hon.

3 tips till processledaren

Handlar bland annat om att kunna leda grupper eller att starta en grupp.

Som ledare ska man underlätta processen så att gruppens deltagare maximalt kan tillvarata varandras kompetenser. Att leda olikheter är ett nyckelord.

Deltagare i processledarkurser får också sina starka sidor som ledare inringade, och deras utvecklingsmöjligheter tas fram.

Birgitta Ahltorps tre tips till den som ska processleda en workshop:

1. Var förberedd. Ta reda på deltagarnas förväntningar. Många ledare missar detta och tar istället sin egen förväntan given.

2. Var noga med hur du startar. Det du gör de första minuterna blir tongivande. Pratar du till exempel för mycket kan resten av gruppen bli passiviserad.

3. Låt alla deltagare få sin stämma hörd. Det är bra om alla deltagare får säga något den första timmen.