Karriär
IGE-day ökar intresset för teknik bland unga tjejer
I mars hölls Introduce a Girl to Engineering Day som ska få tjejer att intressera sig för ingenjörsyrket genom att besöka företag. Deras upplevelser har nu sammanställts i en rapport, som visar att viljan att bli ingenjör ökar efter dagen, men att kraven på matematikkunskaper avskräcker.
Intresset för IGE-day har ökat stort och under årets arrangemang besökte nästan 1900 tjejer 120 olika företag.
− Främst ser vi en ökning bland små företag, exempelvis it-konsultbolag och start up-företag. Intresset bland skolorna är också stort och IGE-day ses nu som ett naturligt inslag, säger Emelie Emanuelsson från organisationen Womengineer som startade projektet under 2014 för att öka intresset för högre teknikutbildningar.
Tanken är att flickor mellan 13 och 19 år ska få en möjlighet att se hur ingenjörer jobbar. För första gången har nu enkäter som görs efter varje IGE-day sammanställts i en rapport, som ska presenteras under ett seminarium i Almedalen.
Emelie Emanuelsson tror att företagens växande intresse för att delta kan förklaras med viljan att lyfta frågor om jämställdhet internt, men en slutsats i rapporten är att initiativet till IGE-day ofta kommer från HR-avdelningar − inte från ledningsgrupper.
− Vår slutsats är att vd:ar inte har förstått potentialen i det här, och det är synd. I Almedalen kommer vi att trycka på att jämställdhetsfrågan måste upp på ledningsnivå. Studie efter studie visar att ökad jämställdhet driver företagen framåt och ökar vinsterna. Men liksom klimatfrågan kan inte jämställdhetsarbetet drivas av en minoritet, säger Emelie Emanuelsson.
Rapporten visar också att 78 procent av de unga deltagarna blev mer intresserade av yrket efter IGEday, och att nästan fyra av fem nu kan tänka sig att bli ingenjörer. De flesta svarade även att det bästa med dagen var att få prata med en ingenjör, och att de fick en bättre förståelse av vad yrket innebär.
− Vi tror att den här generationen som är så digital använder sig av personliga influencers hela tiden. Därför tror vi att det har ett stort värde att få träffa förebilder som kan berätta om vilka de är, och vad de gör på sin arbetsplats.
Men enkätundersökningen visar också att matematikkunskaper är den största anledningen till att många är tveksamma till ingenjörsstudier. Detta trots att siffror från Skolverket visar att flickor i grundskolan och på gymnasiet har högre betyg i matte än pojkar.
− Vår slutsats är att tjejerna har dåligt självförtroende och matteångest. Trots höga betyg tror de inte att de är tillräckligt bra. Här tror jag det går att jobba mer med frivilligcentrum som exempelvis Mattecentrum och Pink Programming så att de får stöd och en annan bild av matematik än i skolan, säger Emelie Emanuelsson.
Teknikkonsultbolaget i3tex har deltagit i IGE-day sedan starten. Genom åren har ett fyrtiotal tjejer fått träffa företagets ingenjörer som bland annat jobbar med produktutveckling inom mekanik, elektronik och mjukvaror.
De unga besökarna får göra övningar i CAD, testa 3D-skrivare, programmera, koppla elektronik och testa att projektleda en produkt. Vikten av realistiska övningar lyfts också i rapporten från Womenengineer.
− Vi har märkt att tjejerna tycker att de praktiska uppgifterna är roliga. Det är svårt att greppa vad en ingenjör gör, och därför tror jag att det är viktigt att få prova på en faktisk arbetsuppgift som ingenjörer jobbar med. Då blir det mer verkligt och påtagligt, säger Annika von Hofsten som är affärsansvarig på i3tex.
Frågan om jämställdhet och fler kvinnliga ingenjörer har stor betydelse, inte minst för den framtida rekryteringen, menar Annika von Hofsten.
− Vi behöver ha en mer nyanserad teknikutveckling och det tror vi att man uppnår genom att inkludera alla, och det är roligt att öppna ögonen för teknik för tjejer och icke binära i ung ålder. Kan vi inspirera någon att bli ingenjör blir det en person till som kan bidra och göra något bra för världen i framtiden inom teknik, säger hon.