Fyra gånger fler elever än det finns plats för vill gå på göteborgsregionens tekniska gymnasium, GTG.
Skolan ligger mitt i Volvos Torslandafabrik. Här har eleverna tillgång till Volvos chefer och tekniker som lärare och senaste nytt inom produktionsteknik finns bakom dörren.
- Det här känns vettigt, och inte bara som en vanlig skola, säger Carolina Öhrn. Hon går andra året på det högskoleförberedande programmet, men hade egentligen tänkt bli florist.
Göteborgsregionens Tekniska Gymnasium AB, GTG, är ett samarbete mellan Volvo och Göteborgs kommun och skolan bryter mot de flesta invanda mönster. Skoldagen börjar 8.00 på morgonen då eleverna passerar vakten i TX-porten på Torslanda och slutar 16.30.
- Sommarlov har vi inte men sex veckors semester, säger Anja Wiaderny, när vi går runt i skolan som ligger i Torslandafabrikens tidigare måleri.
Hårt tempo med betydligt fler poäng att läsa in på tre år än i vanliga gymnasiet. 40-timmarsvecka och undervisning i sammanhängande block istället för i 40-minuters lektioner, föreläsningar av kvalificerat industrifolk och en ständig blandning av teori och praktik ger eleverna 3 700 poäng mot cirka 2 500 på ett vanligt teknikprogram. En fjärdedel av skoltiden är praktik i produktionen på kontor och även utomlands, i tredje årskursen.
Studietakten kompenseras av att alla elever kan vara säkra på jobb när de går ut och av att de har lön under skoltiden. 2 700 kronor i månaden plus vanligt studiebidrag.
- Lönen är betalning för den praktik de gör i fabrikerna, påpekar skolans rektor Svein Holm.
Eleverna slipper alltså sommarjobba. Men framför allt får de en utbildning som är unik i sitt slag.
- Tanken är att skapa en skola där kommun och näringsliv arbetar nära tillsammans, där vi kan ge en undervisning som ligger i teknikens framkant. Den nya teknik vi använder i produktionen och i våra bilar ska eleverna lära sig här. Ett problem med den vanliga skolan är att man ofta ligger långt från verkligheten ute i industrin, säger Boje Johansson, tidigare personalchef, numera styrelseordförande i det aktiebolag som står bakom skolan.
Han poängterar vikten av att skolan är ett samarbete med kommunen.
- Vi vill se skolan som ett utvecklingscenter där vi utvecklar ny pedagogik, visar på nya möjligheter för skolarbete och för samarbete med näringslivet.
Bara 60-70 procent av lärarna är anställda. Resten köps in efter behov, något som öppnar för att anlita Volvoanställda eller folk utifrån för att ge eleverna spetsutbildning inom till exempel produktion, automatisering eller programmering.
Teknikläraren Hans Bresäter ser klara fördelar med det här arbetssättet.
- Eftersom produktionen är på andra sidan dörren och man där arbetar med den senaste tekniken är det väldigt lätt att ta in den i undervisningen. Jag kan gå ut och snacka med folk om ny och spännande teknik.
Han ser också en annan fördel med produktionsnära utbildning.
- Tröskeln mellan skola och näringsliv sänks rätt avsevärt.
För Volvo handlar det förstås om att locka ungdomar till industrin. Långsiktig rekryteringspolitik är en orsak till att Volvo stoppar in motsvarande en halv skolpeng - runt
30 000 kronor - per elev och läsår i skolan. Och att skolan har resurser utöver det vanliga märks på tillgången på datorer och att eleverna har helt nya bilar att studera mekatronik på.
I en annan lektionssal står en ABB-robot där eleverna kan omsätta teoretisk kunskap kring automatiserad produktion i praktisk användning.
- Otroligt kul att jobba med. Vi programmerar och lär roboten att göra det vi vill, säger Anja Wiaderny.
Hennes klasskamrat Erik Fallgren var egentligen oerhört skoltrött efter nian, men också han lockades av en "verklighetsnära" utbildning.
- Jag är fortfarande skoltrött, men det här känns meningsfullt. Vi ser hur det vi lär oss används i produktionen - i vanliga skolan är det aldrig så.
Erik har svårt att tänka sig studera vidare. Men GTG vill ändå försöka minska klyftan mellan gymnasieskola och högskola. Ett intentionsavtal om att Chalmers ska sätta in lärare på vissa lektioner ska snart skrivas under.
- Steget från gymnasieskola till högskola är alltför stort idag, säger Stein Holm.