Karriär

Här är värsta chefstypen

Värsta sortens chef är en ung maratonlöpande man med rakat huvud, enligt stressexperten. Foto: Colourbox
Värsta sortens chef är en ung maratonlöpande man med rakat huvud, enligt stressexperten. Foto: Colourbox

En av chefernas viktigaste uppgifter är att skapa trivsel för medarbetarna. Sorgligt få inser detta, enligt stressexperten.

Publicerad

Det finns mycket skrivet om vad man som medarbetare kan göra för att undvika stress och känna arbetsglädje. Mindre om chefernas ansvar för trivseln.

-Det är cheferna som skapar ramarna. Det är på tiden att vi pratar om ledarnas ansvar. Alltför många chefer tar alltför lite ansvar för det som är deras uppgift, säger den danska stressexperten Thomas Milsted till jobfinder.dk.

Thomas Milsted har skrivit boken "Arbejdsglad—sådan skaber du bedre resultat med glade medarbejdere" om arbetsmiljö och trivsel. Han anser att chefer har problem med att förhålla sig strategiskt kring den delen av sitt arbete. De förstår inte att de måste sätta upp mätbara mål med deadlines.

-Många tror att trivsel är något man kan prata lite om så är det klart sedan, säger Thomas Milsted, som förundrar sig över chefers brist på insikt i denna viktiga del av sitt ansvarsområde.

Han säger att trivsel inte är något projekt utan handlar om människosyn. De bästa cheferna är de som kan ta på sig medarbetarglasögonen och se saker ur andras perspektiv. Värsta sorten är unga män som rakar huvudet och löper maraton.

-De har inställningen att kan jag ta mig samman, så kan du. Den tar de med sig in i verksamheten, säger Thomas Milstad.

En människa måste få sina själsliga behov uppfyllda för att kunna göra ett bra jobb, säger han. Det handlar om man ska kunna känna sig nöjd med sin arbetskvalité, sina ambitioner och att man får jobba självständigt med inflytande över såväl arbetsinnehållet som mängden och tempot. Människor som ständigt pressas klarar i längden inte av att leverera, säger han.

-Maratonlöpning är inte sunt, vare sig fysiskt eller psykiskt.