Karriär

Här är kraven på åtgärder från #teknisktfel

#teknisktfel är teknikbranschens uppror som kom efter #metoo. Foto: TT
#teknisktfel är teknikbranschens uppror som kom efter #metoo. Foto: TT

Representanter för 65 metoo-upprop lämnade i dag över förslag på åtgärder för att hantera brott och sexism till jämställdhetsminister Åsa Regnér.

Publicerad

Förslagen gäller bland annat satsningar på sex-, samlevnads- och samtyckesundervisning, obligatorisk utbildning kring sexuellt våld, satsningar på stöd och behandling och skärpta krav på rapportering i arbetslivet.

Samordningsgruppen bakom förslagen vill också se att fler anmälningar om sexuella trakasserier utreds.

– Vi förväntar oss att du tar emot den här listan och börjar använda den och att ni politiker tar ert ansvar, sade arrangören Emmy Lilliehorn vid överlämnandet.

Flera företrädare för metoo-upprop talade under mötet på Historiska muséet i Stockholm. Jämställdhetsminister Åsa Regnér tog emot kraven och tackade för arrangemanget:

– Jag är oändligt tacksam att ni har tagit det här initativet för vi vet av historien att det är kvinnor, och några män, som går ihop och fortsätter driva frågan. Metoo är en historisk händelse och det är min uppgift att göra ert arbete och era krav rättvisa, sade hon.

Krav på nationell visselblåsarfunktion

På DN Debatt lägger en grupp från Metoo-uppropen, bland annat från teknikkvinnor, fram sju förslag till åtgärder för att nå dit:

– Använd metoo-uppropens expertis i statliga utredningar.

– Satsa på sex-, samlevnads och samtyckesundervisning.

– Inför nationell visselblåsarfunktion för landets skolor.

– Inför obligatoriska utbildningsmoment kring sexuellt våld.

– Öka satsningen på stöd och behandling.

– Skärp kraven på aktiva åtgärder och rapportering i arbetslivet.

– Utred fler anmälningar om sexuella trakasserier i arbetslivet.

Samordningsgruppen bakom debattartikeln representerar hundratusentals röster som samlades in i höstas ner metoo-uppropen avlöste varandra.

”Vi menar att dessa förslag utgör utmärkta vallöften för de politiker som säger sig vilja se ett tryggare Sverige”, skriver gruppen.